HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Een gezond alternatief voor sportdrank:

Geplaatst op 23/09/2016 door lovefitfood

Sport je intensief, dan verlies je gemerkt of ongemerkt veel vocht. Het drinken van een goede sportdrank zorgt ervoor dat je onder andere dit vochtverlies, maar ook je energievoorraad weer aanvult. Helaas barsten veel van deze dranken ook van de suiker en zoetstoffen. Niet in alle gevallen slecht, maar voor de meesten van ons onnodig. Een alternatief voor sportdrank? BCAA’s met kokoswater!

Wat zijn BCAA’s?

De afkorting BCAA’s staat voor Branched Chain Amino Acids. In het Nederlands: vertakte keten aminozuren. BCAA’s zijn het belangrijkste bestanddeel van spiereiwitten en gaan onder andere spierafbraak door intensieve training tegen. Je lichaam kan deze aminozuren zelf niet produceren. Bij veel belasting is het dus van belang om ze via je voeding of bijvoorbeeld een sportdrank binnen te krijgen. BCAA’s worden als eerste aangesproken door je lichaam wanneer de koolhydraatreserves (glycogeen) dreigen op te raken. Je kunt ze namelijk, als er plotseling een tekort ontstaat aan glucose, heel snel afbreken en gebruiken voor je energievoorziening.

De voordelen van BCAA’s

De belangrijkste op een rij:

1. Minder afbraak bij stress

Wanneer bij een fysieke overbelasting (ook wel stress of distress genoemd) een koolhydraattekort ontstaat, fungeren de BCAA’s als energiebron voor skeletspierweefsel. Bij distress zorgt een (bijkomend) tekort aan glutamine voor hoger verbruik van BCAA’s, omdat van deze drie aminozuren glutamine gemaakt kan worden. Een tekort aan glutamine (bijvoorbeeld bij darmproblemen) leidt onvermijdelijk tot verlies van spiermassa en anti-stoffen. BCAA’s zorgen ervoor dat de snelheid waarmee andere aminozuren worden afgebroken en gebruikt vermindert.

2. Anabole werking op de spierstofwisseling

Neem je BCAA’s kort voor en meteen na inspanning, dan heeft dat een anabole werking op je spierstofwisseling. Dit komt doordat de snelheid van proteïnesynthese wordt verhoogd en de snelheid van proteïnedegradatie wordt geremd. Naast onderzoeken op sportgebied toont ook onderzoek uit de chirurgie en orthopedie aan dat doelmatige opname van BCAA’s de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa bevordert. Kort samengevat: GAINZ!

3. BCAA tegen spierpijn en voor sneller herstel

Het nemen van BCAA’s tijdens de training voorkomt spierpijn na de training. Hierdoor kun je dus sneller herstellen. Door dit laatste ben je sneller weer in staat om je maximale kracht niveaus te bereiken.

BCAA’s: niet alleen voor krachttraining

Wie denkt na het lezen van bovenstaande dat BCAA’s alleen interessant zijn voor (professionele)krachtsporters heeft het mis. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat meer mensen erbij gebaat zijn:

  • Atleten kunnen intensiever trainen en zijn beter hersteld voor wedstrijden.
  • Algemeen sportende mensen hebben minder pijn hebben, herstellen sneller en daardoor is de kans groter dat ze hun training blijven volhouden.
  • Bodybuilders.
  • Duursporters kunnen makkelijker krachttraining doen zonder dat de spierpijn hun prestaties op loop, zwem of roeiprestatie tegenzit.

Alternatief voor sportdrank? Vermeng je BCAA’s met kokoswater

Aan veel soorten BCAA’s zijn zoetstoffen toegevoegd. Beter is het te kiezen voor de smaakloze variant en deze op te lossen in kokoswater. Het smaakt net iets lekkerder dan puur, maar belangrijker: kokoswater bevat voor sporters belangrijke vitamines en mineralen, zoals als kalium en magnesium en is hoog in natrium, ijzer en koper. Natrium, samen met chloride, heeft de functie van elektrolyt. Deze elektrolyten, of zouten, zorgen ervoor dat je je vocht beter vasthoudt en dat het beter wordt opgenomen.

Is een ‘gewone’ sportdrank dan slecht?

Bij zeer intensieve workouts, langer dan 1 a 2 uur heeft je lichaam energie nodig om te kunnen blijven presteren. In zo’n geval is het niet erg om je lichaam te voorzien van extra suikers uit sportdrank. Ook daarbinnen zijn er echter gezondere en minder gezondere opties. Ga voor een zo natuurlijk mogelijke isotone drank met minimale toevoegingen. Denk aan merken als Fitaid.

Heb je echter een korte of minder intensieve workout, dan is gewoon water overigens prima. Is de training intensiever, dat wil zeggen of training met zware gewichten of waarbij je flink buiten adem bent, dan is kokoswater met BCAA’s een goede aanvulling.

Klik hier om het hele artikel te lezen.