HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

9 tips om goed voor jezelf te zorgen bij stress

Geplaatst op 20/09/2018 door eetpaleo

Bij stress ben ik de eerste die je zult horen zeggen: “Kijk naar de oorzaak van de stress, en doe er iets aan.” We weten allemaal wel dat langdurige stress niet zo handig is voor je gezondheid, voor je gewicht, je humeur, noem het maar op. Eten kun je gebruiken als coping mechanisme – door (te) veel te eten, en dan met name de minder gezonde dingen, kom je uiteindelijk in een ontspannen staat. Raar, maar waar. Hetzelfde effect bereik je trouwens ook door héél hard te sprinten.

Toch kom ik een beetje terug op mijn eerste opmerking. Er zijn simpelweg situaties waar je geen invloed op hebt, maar die je wel enorm veel stress opleveren. Het overlijden van een naaste bijvoorbeeld, ziekte van iemand die je dierbaar is, ontslag, scheiding, verhuizen, dat soort dingen. De oorzaak van de stress kun je in die gevallen vaak heel goed aanwijzen, maar er iets aan doen? Dat wordt lastig.

Drukte op het werk, ruzie, veel verplichtingen, weinig tijd voor jezelf, gebeurtenissen die je nog niet hebt verwerkt, dat zijn enkele voorbeelden die stressvol zijn waar je wél iets aan kunt doen. Weliswaar niet in één keer, maar in die situaties kun je stap voor stap aanpassingen maken om de stress bij de bron aan te pakken.

Duik in de kast naar chocolade of chips?

Voor je het weet duik je in de kast naar de eerste en beste reep chocolade, zit je met een zak chips op de bank en neem je een ijsje als dessert. Paleo taart (of gewone taart zelfs) eet je weer als ontbijt, en ook als dessert na de lunch én na het diner. Zin in koken? Dat heb je helemaal niet meer. Je begint steeds minder lekker in je vel te zitten, jezelf concentreren op het werk lukt niet zo goed, in veel gevallen zul je zelfs veel verdriet hebben, en ook angst en woede steken de kop op. Het gevolg? Je zorgt een stuk minder goed voor jezelf.

Goed voor jezelf zorgen bij stress

Juist in deze gevallen, waarbij je de oorzaak van jouw stress niet kunt veranderen, is het belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen. Daar weet ik zelf alles van! Ik kwam terug van een heerlijke vakantie en daarna volgde de ene stressvolle gebeurtenis na de andere. Mijn opa was overleden, een week later lag mijn vader ineens in het ziekenhuis, de week daarop maakte ik nog iets heel moeilijks mee en ook rondom mijn werk was er een conflict wat ik op moest lossen. Ik had op een gegeven moment geen idee meer waar ik het moest zoeken! Het enige wat ik kon bedenken was dat ik weer terug naar mijn vakantiebestemming wilde, want daar voelde alles zo goed, zo anders dan op dat moment.

Uiteraard was dat geen optie, ik moest toch echt omgaan met de stress, het verwerkingsproces opstarten en het rustiger aan doen. Simpelweg omdat ik niet wilde dat dit ten koste van mijn gezondheid zou gaan.

Ik zette mijn enthousiaste plannen op een lager pitje, deed alleen dat wat écht nodig was en probeerde zo veel mogelijk dingen te doen waar ik energie van kreeg. En regelmatig deed ik ook even niks. Inmiddels voel ik me een stuk beter, maar een aantal jaren geleden zou ik heel anders om zijn gegaan met zo’n situatie. Dan was de kans groot dat ik in een flinke neerwaartse spiraal was gestort – ongezond eten, oogkleppen op een doorgaan (en mezelf dus nog meer stress bezorgen) en daarmee een terugval in de symptomen die ik ooit had.

Dat wil je uiteraard voorkomen, en ik geef je dus graag wat tips!

Lees verder op EetPaleo.nl!