HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Nieuw onderzoek: Duuratleten hebben op late leeftijd net zo’n goede conditie als ongetrainde jongeren

Geplaatst op 18/09/2019 door fitnl


Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham waren hier ook benieuwd naar en besloten oudere elite-duuratleten (in de leeftijd van 60 tot 80 jaar) te vergelijken met ongetrainde jongeren (18 tot 35 jaar) en ongetrainde ouderen. In totaal deden er 41 respondenten mee aan deze studie.

De resultaten

De respondenten ondergingen allerlei testen, waaronder een VO2-max test, een meting van de spiervezelsamenstelling en verschillende oefeningen om de fysieke kracht mee te meten. De VO2-max test is een test om je cardiovasculaire conditie mee in kaart te brengen.

Niet geheel onverwacht blijkt dat de jongeren het beste scoorden op de krachttest. Dit is logisch; de duuratleten deden niet aan krachttraining.

Maar wat verder wel opvalt is dat de groep jongeren en getrainde ouderen even goed scoorden op de VO2-max test. Dit is een heel mooi resultaat, aangezien na je 36e levensjaar de VO2 max elk jaar met zo’n 0.5-1 procent afneemt.

Lees verder op www.fit.nl