HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: sterker door te ontbijten?

Geplaatst op 26/09/2020 door fitnl

Ben je net zo sterk als je het ontbijt overslaat? Onderzoekers van de universiteit van Malaya zochten het uit. Lees hier of ontbijten een must is!

Het onderzoek

Tot op heden is veel bekend over de effecten van een ontbijt op je glycogeenvoorraad en duursportprestaties [1]. Veel minder is bekend over het effect van het ‘skippen’ van je ontbijt op krachtsportprestaties. Om meer duidelijkheid te krijgen verzamelden onderzoekers 16 jongvolwassen die normaal gesproken altijd een ontbijt naar binnen werkten voordat ze gingen trainen [2].

Het onderzoek verliep als volgt: de sporters ondergingen eerst een 10RM-testzodat hun basiskracht werd vastgesteld. In de daarop volgende dagen werd ze gevraagd om hun beweging en voeding bij te houden (48-72 uur voor de meting) voordat ze opnieuw de test ondergingen. Hierbij werd de groep in tweeën gedeeld. De ene groep kreeg 2 uur voor de training een regulier ontbijt met 1,5 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht (ontbijtgranen, melk, brood, boter, jam en sinaasappelsap) en de andere groep alleen een glas water. Twee uur later voerden beide groepen 4 sets op de back squat en bench pressuit op 90% van hun maximale inspanning met een 10RM-test.

Lees verder op www.fit.nl