HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Hoe help je een klant bij een terugval?

Geplaatst op 09/09/2021 door fitnl

Meer dan 80% van de mensen die is afgevallen valt naderhand terug en komt weer aan in gewicht. Ook jij bent na het maken van bepaalde goede voornemens ongetwijfeld eens teruggevallen in oude gewoontes. Een terugval is dus heel normaal, en heel menselijk. Maar natuurlijk iets dat we liever voorkomen.

Gelukkig kun jij de kans op een terugval voor je klant flink verminderen, dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten en praktische tips. Hieronder vind je alles dat je moet weten over effectieve terugvalpreventie.

Het terugvalpreventiemodel van Marlatt

Voordat we gelijk met oplossingen komen, eerst een uitleg van wat een terugval precies is en welke omstandigheden de kans vergroten op een terugval.

Een bruikbaar model waarmee je een terugval kunt verklaren is het terugvalpreventiemodel van Marlatt [1,2]. Dit gedragsmodel laat zien dat een terugval meestal begint met een bepaalde disbalans in diens leven en niet zomaar uit het niets optreedt.

Lees verder op www.fit.nl