HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Doe-het-zelf: Kombucha

Geplaatst op 21/10/2016 door eetpaleo

Kombucha, het steeds bekender wordende drankje. Ook ik heb het ontdekt en vind het echt heerlijk! Er zit echter 1 nadeel aan: het is best prijzig om telkens een flesje kombucha in de winkel te kopen, zeker wanneer je er een dagelijkse gewoonte van wilt maken om dit te drinken. Nouja, ‘wilt maken’, het is gewoon zo ontzettend lekker dat ik het iedere dag wil drinken!

Waarom zou je Kombucha willen drinken?

1: Het is gezond! en 2: Het is lekker! (al zul je misschien wel eventjes aan de smaak moeten wennen..)

Ik zal niet al te diep ingaan op de ‘gezondheidsbevorderende effecten’ van Kombucha, maar feit is dat dit gefermenteerde drankje probiotica bevat. Micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem (!) ondersteunen. Dat betekent dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers.

En tsja, dat kunnen we allemaal wel gebruiken in dit stressvolle bestaan..
Daarnaast helpt kombucha ook bij het ontgiften (het ondersteunt de leverwerking), bevat het glucosaminen (goed voor de gewrichten) en antioxidanten. Best een krachtig drankje dus!

Wie hier meer over wil lezen raad ik aan deze website te bezoeken, daar vind je een schat aan informatie. (Engelstalig)

Zo maak je kombucha

Om Kombucha te maken heb je slechts 5 ingrediënten nodig: water, groene of zwarte thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn!) en een kombucha-zwam (ook wel SCOBY genoemd).

Ik hoor je al denken: suiker!?!? Hoe kan dit ooit een gezond drankje zijn?

Een kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’. Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam, het eet het op tijdens het fermentatieproces.

Je zult dan ook merken dat Kombucha eigenlijk een heel zuur smakend drankje is. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. Een Kombucha-zwam kun je vaak gratis krijgen van een vriend/vriendin die zijn/haar eigen Kombucha maakt, of online bestellen bijvoorbeeld via deze website.

Er zijn online heel veel verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken, iedereen heeft zo zijn eigen methode. Ik heb een aantal recepten gecombineerd en er zo mijn eigen draai aan gegeven, met een heerlijk eindproduct als gevolg!

Lees verder op EetPaleo.nl!