HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Gember goed voor sporters

Geplaatst op 24/10/2016 door eatrunlove

Gember, you hate it or you love it. Gelukkig behoor ik tot de lovers. En jij? Mocht je niet van gember houden dan overweeg je wellicht na het lezen van dit artikel om toch wat vaker gember te eten of gebruiken. Gember staat bekend als een eeuwenoud geneesmiddel. Er zitten ontzettend veel gezonde voedingsstoffen in gember. Zo bevordert het een goede stoelgang, helpt het tegen een opgeblazen gevoel, bevordert het de bloedcirculatie en helpt het je lichaam te ontgiften. Ook is het een goede ontstekingsremmer, heb je dus ergens last van dan kun je heel goed gember overwegen omdat het een antibacteriële werking heeft. Specifiek voor sporters is gember ook erg interessant.

Gember vermindert spierpijn

Er zijn diverse onderzoeken dat gember niet alleen spierpijn vermindert, maar ook zwellingen en stijfheid. Zo toont een onderzoek van de State University in Milledgeville aan dat spierpijn met 25% afneemt bij sporters na het eten van een gembersupplement. Aan het onderzoek deden 74 sporters mee die oefeningen deden die zoveel mogelijk spierpijn veroorzaken. Deelnemers kregen 1x per dag een voedingssupplement over een periode van 11 dagen. Dit was afwisselend gember en een placebo. Gember liet dus duidelijk een beter resultaat zien.

Een ander onderzoek onder 28 hardlopers liet eigenlijk min of meer hetzelfde zien. 12 weken lang volgden ze een trainingsprogramma. Na 6 weken werden de cytokine levels gemeten. Cytokine is een eiwit in het lichaam die een rol speelt in de immuunafweer en bij ontstekingsreacties. De levels waren na zes weken trainen aanzienlijk hoger dan normaal. In de laatste 6 weken van de test nam de helft 3x per dag een gembersupplement en de andere helft een placebo. Aan het einde van de test werden de cytokine levels weer gemeten en de resultaten waren significant anders. Bij de placebo groep waren de cytokine levels nog eens met 32% gestegen, terwijl bij de groep die gember nam deze levels juist waren gedaald met 18%.

Lees verder op www.eatrunlove.nl