HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Alles over het ketogeen dieet

Geplaatst op 21/10/2018 door eetpaleo

Wat is het ketogeen dieet? De korte uitleg is dat je alle koolhydraten schrapt in je eetpatroon en je richt op eiwitten, vetten en groente. Hierdoor zal je lichaam overgaan op vetverbranding, ook wel ketose genaamd. Wat is daar het voordeel van, hoe doe je dat en past dat bij de principes van Paleo? Ik vertel je er alles over in dit artikel!

Wat is het ketogeen dieet?

Bij het ketogeen dieet is het doel om, met behulp van een koolhydraatarm eetpatroon, na een paar dagen volledig over te schakelen op de vetverbranding van het lichaam. Je komt dan in ketose, een natuurlijk proces dat ontstaat door een verhoogde concentratie ketonen in het bloed.

Dit komt door de afbraak van vetzuurketens (dit proces wordt ketogenese genoemd) in het lichaam. Als er te weinig suikers zijn om af te breken gaat het lichaam over op vetzuren. Deze overgang duurt even, omdat het lichaam een glucosevoorraad heeft en deze eerst gebruikt. Na een paar dagen koolhydraatarm eten ben je over op de staat van ketose.

Om in ketose te komen, mag je maximaal per dag zo’n 30 tot 50 gram koolhydraten eten. Als je je bedenkt dat in een banaan al ongeveer 22 gram koolhydraten zitten, dan weet je dat je daar snel aan komt.

Daarom worden alle koolhydraten zoveel mogelijk vermeden, denk aan granen, peulvruchten, zoete dranken en ook fruit en koolhydraatrijke groenten als pompoen en zoete aardappel. Groene groenten, eiwitrijke producten en vetten zijn de basis voor alle maaltijden. Wel kunnen bessen een kleine aanvulling zijn, zoals je in onderstaande piramide ziet staan.

Lees verder op EetPaleo.nl!