HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Hét bewijs dat een glutenvrij dieet Hashimoto vermindert

Geplaatst op 18/10/2018 door vivonline

Al veel mensen hebben de positieve effecten van een glutenvrij dieet ervaren, maar het wetenschappelijke bewijs dat het vermijden van gluten Hashimoto daadwerkelijk vermindert was er nog niet. Tot nu. Want onderzoekers hebben het positieve effect van een glutenvrij dieet op Hashimoto nu eindelijk aangetoond.

Resultaten van een glutenvrij dieet

Het vermijden van gluten leidde bij vrouwelijke Hashimotopatiënten tot een verlaging van de antilichamen anti-TPO en anti-Tg. Dit betekent dat de auto-immuniteit was afgenomen. De mate waarin het immuunsysteem de schildklier aanviel was dus vermindert. Daarnaast zorgde het glutenvrije dieet ook voor een stijging van de vitamine D-spiegel en de SPINA-GT-index. De conclusie van de onderzoekers was dat het vermijden van gluten voordelen biedt voor Hashimotopatiënten. 

Welke voeding bevat gluten?

Gluten zitten van nature in granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. En natuurlijk zitten ze ook in alle producten die hiervan gemaakt zijn. Voorbeelden hiervan zijn brood, crackers, beschuit, ontbijtgranen, pasta en wraps. Daarnaast zijn gluten aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, omdat het een goed bindmiddel is. Zo zijn gluten onder andere toegevoegd aan kant-en-klaar maaltijden, sauzen, bouillonblokjes en soepen. Let dus goed op de ingrediëntenlijst!

lees verder:

https://www.vivonline.nl