HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Lessons learned: 5 succesfactoren voor duurzaam afvallen

Geplaatst op 01/10/2018 door lovefitfood

LoveFitFood is sinds de oprichting in 2014 door Maaike en Sjanett gegroeid en geëvolueerd naar een platform waar enkel de allerbeste vitaliteit-, life(style) coaches en personal trainers iedereen te woord staan die op een bullshit-vrije manier bezig wil zijn met gezondheid en welzijn.

Dat betekent ook dat we onwijs veel kennis in huis hebben over uiteenlopende onderwerpen, zoals voeding en afvallen, maar ook mindset, gedragsverandering en training.

“Stel je voor dat iemand naar je toe komt met een hulpvraag (op jouw gebied van expertise) en je krijgt maar één keer de kans om iets te zeggen. Wat zou je dan zeggen?”

Dat is wat we alle coaches vroeg en ik kreeg een hele reek aan super waardevolle tips waar we een gratis video serie van hebben gemaakt. Benieuwd naar de tips? Meld je dan hier gratis aan!

Succesvol en duurzaam afvallen?

Het leek ons daarom wel leuk om in een blogreeks een aantal van onze allerbeste tips omtrent een aantal hot topics met je te delen! Deze maand de eerste uit deze reeks: de geleerde lessen van onze coaches over duurzaam en succesvol afvallen.



Wat ik vooral niet ga doen is het mezelf moeilijker maken door de discussie met het “ja maar”-stemmetje in mijn hoofd aan te gaan.

Sanne:

Oei! Mag ik er maar één uitkiezen? Lastig!! In dat geval… ga ik voor het bepalen wat gedurende de dag echt belangrijk voor je is. Focus je op datgene dat je wil voeden, in plaats van waar je vanaf wilt (in het geval van afslanken: vet).

Wat ik veel zie bij de mensen die ik begeleid of coach is dat ze vaak de hele dag bezig zijn met eten (al dan niet gezond). Continu “nee” zeggen tegen dat wat ze eigenlijk wel willen (en dan vooral ook met die gedachte rond blijven lopen). Het is echt een strijd geworden.

Terwijl eten in eerste instantie gewoon functioneel is en in tweede instantie ook juist leuk mag zijn!

Persoonlijk wil ik helemaal niet de hele dag met eten bezig zijn, hoe lekker ik het ook vind en hoe zeer ik daar ook van kan genieten. Ik focus me veel liever op relaties, verbinding met andere mensen, werken, coachen, wandelen met onze hond, enzovoorts. Daar wil ik gedurende de dag mee bezig zijn, niet met “wat ga ik zo weer verzinnen om te eten”, “oh er is taart, dat wil ik eigenlijk wel, maar het mag niet van mezelf, boehoe..”

Nee, klaar… Ik eet 3 of maximaal 4x per dag (ontbijt, lunch, avondeten en eventueel ‘s avonds na mijn werk als ik rond 16:00 uur al heb avondeten heb gehad). Mijn eten is voorbereid of staat in ieder geval gepland.

En die taart? Dat hangt er vanaf:

  1. Of het past bij mijn doel;
  2. Of ik niet al iets te vaak “ja” heb gezegd in de afgelopen dagen of nog gepland heb in de komende dagen; en
  3. Of ik er écht, écht, écht zin in heb.

En als het antwoord op alledrie de vragen niet volmondig “ja” is, is het dus “nee” en focus ik me op wat ik belangrijk vind, namelijk bijvoorbeeld interactie met andere mensen, of ik ga iets anders doen, ik leid mezelf af.

Wat ik vooral niet ga doen is het mezelf moeilijker maken door de discussie met het “ja maar”-stemmetje in mijn hoofd aan te gaan. En is het antwoord “ja”, dan ga ik er ook ten volste van genieten, zonder tegelijkertijd met iets anders bezig te zijn.

Dit klinkt nu heel simpel, maar vaak maken we het onszelf onnodig moeilijk door de discussie aan te gaan met onze interne saboteur. En oefening baart kunst! “Vallen” is niet erg, als je maar gewoon weer opstaat. En in dat “opstaan” en oppakken waar je gebleven was, word je steeds beter, wat zorgt voor duurzaam resultaat.



Focus dus wat meer op het totaalplaatje door jezelf af te vragen: krijg ik al mijn stofjes binnen?

Lori:

Natuurlijk zijn er veel aspecten belangrijk als het gaat om afvallen, maar mijn grootste les zou zijn: stoppen met zwart-wit denken.

Als het gaat om voeding zijn we heel erg geneigd om te denken in goed en fout, gezond en ongezond. Helaas denk ons lichaam niet zo.

Je lichaam herkent de producten die je eet niet, enkel de stofjes waaruit deze producten zijn opgebouwd. Je lichaam herkent dus geen appeltaart, chocolade of broccoli.

Je lichaam ziet een combinatie van voedingsstoffen en gebruikt dit waar het nodig is. Of je nou die stoffen binnenkrijgt uit product A, B of C maakt je lichaam niks uit.

Lees hier het hele artikel.