HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Nooit meer een opgeblazen gevoel (dankzij deze 3 praktische tips)

Geplaatst op 08/10/2018 door lovefitfood

Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Alsof je darmen helemaal zijn opgezet? Vaak kost dit erg veel energie die je natuurlijk beter ergens anders voor kunt gebruiken! Je bent zeker niet de enige, vele anderen met jou ervaren hier dagelijks hinder van.

De meeste mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel hebben ook last van:

  • energiedips
  • stoelgangproblemen
  • moeite om af te vallen
  • moodswings
  • duizeligheid
  • enzovoort

Nu een lichtpuntje aan de horizon. Na het toepassen van de tips in dit blog is de kans erg groot dat je hier geen last meer van hebt. Een opgeblazen gevoel is in de meeste gevallen namelijk erg eenvoudig op te lossen.

Hiervoor is het belangrijk dat je een klein beetje weet hoe je darmen en het immuunsysteem samenwerken. Dit leg ik je hieronder zo eenvoudig mogelijk uit.

Je lichaam probeert je iets te vertellen

Op het moment dat je een opgeblazen gevoel hebt, probeert het lichaam je iets duidelijk te maken. Hoe vaker je last hebt, hoe harder je lichaam zijn best doet om jou iets kenbaar te maken. Namelijk, je eet iets waar je immuunsysteem niet blij van wordt. Of je eet te vaak.

Wat is het immuunsysteem dan en waarom is dit zo belangrijk?

Je immuunsysteem noemen ze in de volksmond je ‘weerstand’. Het is het systeem in je lichaam dat er voor zorgt dat indringers niet naar binnen kunnen (denk o.a. aan bacteriën).

Het opgeblazen gevoel voelen de meeste mensen nadat ze gegeten hebben. Het is een teken dat het immuunsysteem meer actief is dan normaal.

Het immuunsysteem wordt meer actief omdat je iets eet wat je lichaam liever niet binnen krijgt. Meestal in combinatie met een hoge maaltijdfrequentie (lees daar later in dit artikel meer over).

Verder is je immuunsysteem ook nauw betrokken bij:

  • hoe energiek jij je voelt (je immuunsysteem neemt overdag maar liefst 30% van alle energie in om goed te kunnen functioneren).
  • of je stoelgang goed is (omdat je immuunsysteem zich grotendeels huisvest in je darmen).
  • of je afvalt (omdat je immuunsysteem ook nauw betrokken is bij het verbranden van vetten).
  • of je je gelukkig voelt (de darmen zijn ook verbonden met het brein, beluister daarover ook deze podcast)

Des te meer reden om goed voor je immuunsysteem te zorgen dus!

Benieuwd welke stappen jij kan zetten om van je opgeblazen gevoel af te komen?

Tip #1: Zijn jouw darmen blij met wat je eet?

Jouw darmen zijn in de basis hetzelfde opgebouwd als bij ieder ander, maar er zijn altijd kleine verschillen. Deze verschillen zorgen ervoor dat jij misschien heel goed tegen brood kan, terwijl iemand anders er een opgeblazen gevoel van krijgt. Zo heeft iedereen zijn eigen intoleranties en allergieën.

Waar jij wel en niet tegen kan wordt allemaal bepaald door jouw immuunsysteem.

Er zijn in de regel een aantal voedingsmiddelen waarvan we op voorhand weten dat ze irritatie zouden kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld tarwe.

Maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Er is een makkelijke test om erachter te komen waar jouw immuunsysteem wel of niet blij van wordt:

  • vermijd gedurende 30 dagen de meeste bekende allergenen en minder optimale voedingsmiddelen (gluten, tarwe, zuivel, lactose, suiker, bewerkte voedingsmiddelen). Ja, dat voelt wel een beetje als een dieet en het is niet de bedoeling om dit voor altijd te blijven doen. Het is een test!
  • evalueer bij jezelf of je opgeblazen gevoel weg is, of in ieder geval een stuk minder is.
  • na 30 dagen ga je producten die je hebt vermeden weer toevoegen aan je eetpatroon. Krijg je na het eten dan direct weer een opgeblazen gevoel dan weet je welke producten jouw immuunsysteem niet tolereert, het is dus verstandig om deze te mijden.

Deze 30 dagen test is niet te onderschatten en kan ontzettend veel voor je doen! Dat is ook de reden dat dit exact is wat we tijdens de FitFood30 doen. Je eet dan niet alleen 30 dagen volgens bovenstaand protocol, we begeleiden je ook met menu’s, recepten, tips en ondersteuning in onze Facebookgroep. Neem een kijkje op www.fitfood30.nl!

In de praktijk zie ik dat ongeveer 25% van de mensen met een opgeblazen gevoel na het volgen van de FitFood30 geen last meer van een opgeblazen buik heeft. Hoor jij bij deze 25%, dan komt het opgeblazen gevoel dus vooral door WAT je eet.

De producten die je een opgeblazen gevoel geven, kan je dan het beste mijden voor een tijd. Een aantal maanden later kan je ze weer eens introduceren om te kijken of de reactie van je lichaam is veranderd.

Is het opgeblazen gevoel bij jou nog niet weg dan is het tijd voor stap twee: HOE VAAK eet je?

Lees de andere tips en het hele artikel hier.