HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

We worden allemaal doodongelukkig door het streven naar perfectie

Geplaatst op 19/10/2018 door BedRock

Misschien komt het door die brandende ambitie die je vanbinnen voelt. Ja, dat is het. Je bent gewoon erg ambitieus, niets mis mee. Maar volgens Gordon L. Flett, professor psychologie aan de York University in Canada is het een vervelende vorm van perfectionisme. Hij deed er onderzoek naar en schreef het boek Perfectionism: Theory, Research and Treatment. Hij legt uit hoe het verschil tussen ambitie en perfectionisme werkt. “Als iemand alleen ambitieus is, zullen ze vaak een gevoel van opluchting voelen als iets lukt en ze een bepaald doel hebben bereikt. Maar als je perfectionistisch bent, heb je na het bereiken van je doel nog steeds een gevoel van ontevredenheid.” En dit, legt hij uit, kan op een gegeven moment aanleiding zijn tot een depressie.

De vicieuze cirkel

Als je een perfectionist bent streef je er niet naar om perfect te zijn. Nee, volgens Flett is perfect zijn wat je móet zijn. Het is gewoon geen optie om niet perfect te zijn, en dus gaan perfectionisten in een paniektoestand op zoek naar die perfectie. Want zonder, wat ben je dan?

Lees verder op www.BedRock.nl