HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Invloed van stress op sportblessures

Geplaatst op 19/11/2017 door eatrunlove

Dat je een blessure kan krijgen door een slechte warming-up, door fouten in je techniek of door domweg een misstap met hardlopen; weten we allemaal. Maar wist je dat stress en de daarbij behorende gedachten en percepties ook een belangrijke factor zijn voor het ontstaan van blessures? Zonder dat je het misschien doorhebt, kan die hoge werkdruk of andersoortig stress er voor zorgen dat je een blessure oploopt. Daarom in dit blog aandacht voor deze mogelijke oorzaak want tegenwoordig heeft iedereen het maar druk, druk, druk.

Ontstaan van blessures door stress

Onderzoek heeft laten zien dat veel geblesseerde sporters in de week voorafgaand aan hun blessure een significante verhoging van hun stressniveau hadden. Stress zorgt ervoor dat je minder focus hebt, een kortere concentratie, een verhoogde spierspanning en een verhoogde hartslag. De verhoogde spierspanning zorgt voor afname van de coördinatie, eerder optreden van vermoeidheid en verminderde flexibiliteit. Hierdoor neemt het risico op blessures toe. Overigens is het zo dat niet alle stress negatief is, wedstrijdspanning kan bijvoorbeeld ook positief zijn afhankelijk van de reactie van de sporter op de spanning en de hoeveelheid spanning. Hoe hoger de spanning, hoe groter de kans dat sportprestaties afnemen en hoe vatbaarder een sporter voor blessures.

Lees verder op www.eatrunlove.nl