HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Stress, overspannen of burn-out: signalen herkennen en erkennen

Geplaatst op 16/11/2017 door BetterbyGoalie

Een combinatie van klachten

Meer klagen, met tegenzin aan het werk, snel prikkelbaar of minder goed in staat zijn om problemen op te lossen? Dit zijn zaken waar iedereen weleens last van heeft, het wordt pas problematisch wanneer dit voor langere periode aanhoudt in combinatie met diverse lichamelijke en/of psychische klachten. Klachten als een vermindert concentratievermogen, slecht of onrustig slapen, dingen vergeten, diverse pijnklachten: pijn in je nek, rug of hoofd en je gespannen voelen kunnen teken zijn van een (beginnende) burn-out.

Persoonlijkheidskenmerken
Hoe kan het dat er van twee mensen met dezelfde baan en dezelfde werkdruk, er een last krijgt van stress en de ander niet? Dat kan, allereerst, natuurlijk omdat er onderscheid is in de thuissituatie van beide personen, maar ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen hier een rol in spelen. Voorbeelden daarvan zijn: perfectionisme, overbetrokkenheid bij anderen en de zaak, het stellen van hoge doelen en eisen, en doorzettingsvermogen.

Probleemhantering
Naast de verschillende persoonlijkheden, heeft ook iedereen zijn eigen manier van omgaan met lastige situaties. Zo is de een meer van de problemen direct aanpakken en kijkt een ander liever de kat uit de boom. De een ziet het glas altijd halfvol en de ander halfleeg, de een zoekt afleiding, de ander wil juist met iets bezig blijven. De ene aanpak is niet beter dan de andere, maar de combinatie van je persoonlijkheid en de manier waarop je problemen aanpakt kan een rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van stressklachten.

Lees verder op www.Betterbygoalie.com