HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: hoeveel kun je succesvol afvallen?

Geplaatst op 17/11/2018 door fitnl

Langeretermijneffectiviteit van leefstijlinterventies

Er is gelukkig al aardig wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij mensen met obesitas en overgewicht.

Om gelijk met het slechte nieuws te beginnen: uit verschillende studies komt naar voren dat binnen 3 jaar een groot deel van de deelnemers die zijn afgevallen helemaal is teruggevallen naar het oorspronkelijke gewicht [1,2,3]. Dit geldt ook voor mensen die door een diëtiste of een leefstijlcoach zijn begeleid. Je zou je kunnen afvragen of de respondenten uit deze studies misschien een te hoog gegrepen doel hadden gesteld. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om 5 procent van je huidige gewicht blijvend af te vallen?

Het lijkt erop dat ook een gewicht van 95 procent van het huidige lichaamsgewicht voor veel mensen lastig is om na 5 jaar nog vast te houden. Zo blijkt namelijk uit een aantal studies dat maar 13 tot 20 procent van de mensen die 5 procent van het huidige lichaamsgewicht was afgevallen dit ook daadwerkelijk nog na 5 jaar vast wist te houden [4]. Helaas is er weinig over bekend wat voor programma’s de deelnemers hadden gevolgd.

Lees verder op www.fit.nl