HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Wat is een bijnieruitputting?

Geplaatst op 06/11/2018 door vivonline

Iedereen heeft vast wel eens dagen met gevoelens van stress, vermoeidheid of weinig energie. Hoewel dit veel voorkomende klachten zijn, is het vaak niet bekend dat wanneer deze klachten voor een lange periode aanhouden, je bijnieren daarvan uitgeput kunnen raken. Lastig genoeg is dit niet altijd van buitenaf zichtbaar, maar toch is het heel belangrijk om bijnieruitputting op tijd te herkennen. Je bijnieren zijn namelijk verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt meerdere belangrijke functies in je lichaam regelen. Je weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren. Maar toch wel de belangrijkste functie is het produceren en in balans houden van stress-hormonen, genaamd cortisol.

Hormonale systeem

Je hormonale systeem is heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Wanneer je constant gespannen bent, veel van je lichaam vraagt of wanneer de belasting op je lichaam langdurig groot is, dan blijft je lichaam voortdurend maar stresshormonen produceren. Echter, deze fysieke stress reactie (waarbij onze bloedsuikerspiegel wordt verhoogd en onze stofwisseling wordt geremd) is totaal niet functioneel als je bijvoorbeeld stress hebt omdat je in de file staat en te laat komt voor je afspraak. Op lange termijn is het zelfs schadelijk voor je gezondheid. Je hormonale systeem kan uit balans raken waardoor je bijnieren uitputten en je lichaam zelf vervolgens ook volledig uitgeput kan aanvoelen. Enkele symptomen zijn bijvoorbeeld: Moeilijk in slaap komen, ’s ochtends niet uit bed komen, rusteloos gevoel, laag libido, trek in suikers en zin in koffie.

lees verder:

https://www.vivonline.nl