HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Zo doe je de zijwaartse plank

Geplaatst op 11/11/2018 door NiceDay

Wat is de zijwaartse plank?

Dit is een basishouding: balansoefening op één arm. In yogajargon heet deze houding “Vasisthasana”. Vasistha betekent een wijze; de beste; de rijkste, de uitmuntende. Deze asana wordt ook wel de ‘Houding van de wijze Visistha’ genoemd. De grootste uitdaging in deze houding ligt bij de zwaartekracht, de mentale focus en in het behouden van een neutrale as van de wervelkolom. Door de zijwaartse houding werken de spieren tegen de zwaartekracht in wat inspanning vraagt van spieren en gewrichten om in de houding te blijven.

Wat is het effect van de zijwaartse plank?

Deze asana is een actieve basishouding en vraagt niet alleen om concentratie van de ademhaling. Het vraagt ook inspanning van de armen-, buik-, borst-, rug-, schouder- en beenspieren. Bovendien ook van de heup- en polsgewrichten en de wervelkolom. Om stabiel te kunnen blijven staan is inspanning van vele spiergroepen nodig en een goede ademhaling. Een goede ademhaling (rustig richting de buik ademend) helpt om de houding langer vol te houden en kan alleen wanneer het lichaam in een rechte lijn is en blijft. Door de inspanning worden alle genoemde spieren getraind. Dit maakt ze sterker, geeft een verbeterde lichaamshouding en vergroot de algehele conditie.

Lees verder op www.HaveANiceDay.com