HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Wat zijn goede en gezonde koolhydraten?

Geplaatst op 20/11/2019 door fitnl


Bestaan er goede koolhydraten?

Koolhydraten zijn niet per definitie goed of slecht. Een wielrenner heeft bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd veel baat bij suikers. Suikers leveren de sporter namelijk snel energie en doen dat veel sneller dan complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die langzamer energie afgeven aan het lichaam. Deze zitten voornamelijk in vezelrijke producten zoals havermout, groenten of volkorenbrood.

Een uitspraak als: “Suikers zijn slecht”, is contextloos. Het bovenstaande voorbeeld maakt het duidelijk: bij een wielerwedstrijd zijn die snelle suikers heel handig, omdat je hierdoor als wielrenner beter kunt presteren. Kortom: of je iets als goed of slecht beoordeelt is volledig afhankelijk van de context.

Maar hoe zit het als je geen wielrenner bent en je houdt ervan om dagelijks veel te snoepen, drinkt veel frisdrank en beweegt weinig? In dat geval is het af te raden te veel suikerrijke voeding te eten. Je lichaam heeft dit namelijk helemaal niet nodig en zal de overbodige energie opslaan als vetmassa. En bij een te hoog vetpercentage neemt het risico toe op bijvoorbeeld diabetes type 2.

Lees verder op www.fit.nl