HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

Geplaatst op 24/11/2020 door fitnl

Het gebruik van antipsychotica is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een veelgehoorde klacht van gebruikers van deze medicijnen is dat ze flink aankomen. Waardoor komt dit? Wat zijn de gevolgen en wat kan je er tegen doen? Ik zocht het voor jullie uit. 

Antipsychotica versus antidepressiva

Vaak wordt gedacht dat antipsychotica en antidepressiva hetzelfde zijn. Antidepressiva en antipsychotica zijn inderdaad allebei vormen van medicijnen die inwerken op het brein. Ze worden gebruikt om verschillende psychiatrische aandoeningen te behandelen. Toch zijn het totaal verschillende vormen van medicatie. Dit heeft vooral te maken met de werking.

Antidepressiva oefenen vooral invloed uit op de beschikbaarheid van neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Deze stoffen zijn betrokken bij de stemming en emoties. Antidepressiva verhogen de concentratie van deze stofjes in de hersenen. Hierdoor kan het gevoel van somberheid verminderen. Antidepressiva worden dan ook vooral voorgeschreven bij mensen met een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes.

Lees verder op www.fit.nl