HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Het groene kippenboek

Geplaatst op 28/11/2020 door KokenmetKarin

Je eigen kippen, lijkt jou dat ook zo leuk? Ik droom er al jaren van. Maar ja, vierhoog in hartje Amsterdam met een balkon, dat klinkt kiptechnisch nogal kansloos. Ik herinner me logeerpartijen bij mijn prachtig landelijk wonende vriendin I die jarenlang kippen had. Als wij op het terras aan de thee zaten, wandelden de dames gezellig om het huis en kwamen af en toe gedag zeggen. Trouw gevolgd door de parelhoen die ooit was komen aanwaaien en het kennelijk zo naar zijn zin had, dat ‘ie nooit meer weg ging. Of die andere vriendin H, die nog steeds kippen heeft, helemaal achter in de tuin. Bij elk bezoek ga ik altijd eerst even kijken hoe het met ze gaat.

Als de dames in vorm zijn, krijg ik zelfs een doosje versgelegde eieren mee naar huis. Oh, je kunt mij geen groter plezier doen. Wat een zeldzaam genot is dan een zachtgekookt eitje! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ze in een blinde smaaktest vermoedelijk niet zou kunnen onderscheiden van gewone winkeleieren, maar hee, de beleving is onbetaalbaar.

Toen Het groene kippenboek van Alma Huisken verscheen, dacht ik dan ook aanvankelijk dat het helaas niks voor mij was. Maar toch bleek het een erg leuk boek. Het is verdeeld in vier onderdelen. In het eerste deel vertelt Alma smakelijk over haar fascinatie voor kippen en hoe ze ertoe kwam om ze zelf te gaan houden, tot het er uiteindelijk maar liefst tweeënvijftig waren… In deel twee, verreweg het grootste gedeelte, wordt het boek heel erg praktisch. Over de kosten, het bouwen van een ren of zelfs een verplaatsbare ‘kippentractor’, over soorten voer tot aan nut en noodzaak van nagels knippen aan toe. O, en natuurlijk uitgebreide uitleg over verschillende kippenrassen en al hun voor- en nadelen, van Sabelpootkriel tot Barnevelder, van Zijdehoen tot Groninger Meeuw, van Welsumer tot Wyandotte.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl