HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Interessant onderzoek: ons eetgedrag wordt sterk beïnvloed door anderen

Geplaatst op 29/11/2021 door fitnl

Jij hebt te allen tijde de regie over al je gedrag. Oftewel: je beschikt altijd over volledige zelfcontrole en bent autonoom. Klopt dit? Nee, was het maar zo’n feest. Gedrag is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Veel van wat we doen of denken wordt namelijk beïnvloed door de sociale omgeving waar we ons in bevinden.

Dit geldt ook voor onze eetkeuzes. Het blijkt bijvoorbeeld uit vele onderzoeken dat we vaak onbewust ons eetgedrag spiegelen aan de porties van anderen en ons gedrag hierop aanpassen.

Dit kan zowel een positieve als negatieve uitwerking hebben. Meer over dit interessante onderwerp lees je in dit artikel.

De aanwezigheid van anderen kan helpen bij het voorkomen van eetbuien

Laat ik positief beginnen. Je hebt vast wel eens gehoord van het “what the hell effect”:  je wijkt een keertje af van je gezonde voornemen, en uit schuldgevoel of frustratie geef je het hele plan maar op en laat je je helemaal gaan. Het what the hell effect is een vorm van alles-of-niets-denken en vindt vaak plaats bij mensen die zichzelf een bepaalde beperking opleggen. Denk aan stoppen met roken of iemand die wil minderen met online zijn.

Lees verder op www.fit.nl