HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: sneller herstel van COVID-19 door meer spiermassa?

Geplaatst op 06/11/2021 door fitnl

Herstel je sneller van COVID-19 als je meer spiermassa of spierkracht hebt? Een Braziliaanse onderzoeksgroep kwam met interessante resultaten [1].

Rol van spiermassa en spierkracht bij ziektes

Het lichaam bestaat gemiddeld genomen voor 40% uit spiermassa en dat speelt een belangrijke rol bij verschillende processen, waaronder ook het immuunsysteem [2-4]. Zowel spiermassa als de grijpkracht van je handen zijn zoals we weten uit eerder onderzoek een belangrijke voorspeller voor de overlijdenskans en het aantal dagen dat iemand in een ziekenhuis ligt [5-8]. Maar hoe zit dit met het herstel van COVID-19? Een groep Braziliaanse onderzoekers zocht dit uit.  

Het onderzoek

Om meer duidelijkheid te krijgen volgden onderzoekers van de Clinical Hospital of the School of Medicine of the University in Sao Paulo 186 patiënten (gemiddelde leeftijd 50 jaar; 50% man) die opgenomen werden met een matig tot ernstig COVID-19-ziektebeloop [1]. Hierbij werd de maximaalkracht van de handen gemeten door middel van een knijptest. Daarnaast werd de afmeting van de dwarsdoorsnede van de buitenste kop van de quadriceps (spier op het bovenbeen) gemeten door middel van een echografie-meting.

Lees verder op www.fit.nl