HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Wat is mealpreppen en hoe doe je dat?

Geplaatst op 05/12/2016 door lovefitfood

In onze recepten en in ons boek FitFood Made Easy hebben we het regelmatig over mealpreppen. Mealpreppen is ideaal om met minimale moeite gezond en lekker te (blijven) eten, ondanks dat je het druk hebt. Want juist op dat soort momenten roept de verleiding van ‘snel maar even een afhaalmaaltijd of diepvriespizza’. Om je meer te vertellen over wat en hoe, dit artikel: Wat is mealpreppen en hoe doe je dat?

“Mealpreppen is het vooruit maken van maaltijden en dat bijvoorbeeld in bakjes meenemen naar je werk”

Een goede voorbereiding is het hele werk!

Door sommigen wordt mealpreppen enkel geassocieerd met bodybuilders en hardcore fitness freaks, maar mealpreppen biedt jou ook veel voordelen:

  • Wat eten we vanavond?” is nooit meer een lastige vraag.
  • Gezondere keuzes op momenten van stress, verveling of ‘geen zin om te koken’.
  • Budgetvriendelijk.
  • Makkelijk in te plannen in je week.
  • Bespaart een hoop tijd, omdat je niet elke dag in de keuken staat.
  • Je weet zeker dat je de juiste hoeveelheden voedingstoffen binnenkrijgt.
  • Meer kans je doelstellingen te behalen.
  • Geen kopzorgen over of je wel goed eet.
  • Minder honger.

Door een beetje voorbereiding heb je alles voor het grijpen. Adios diepvriespizza.

Hoe pak je mealpreppen succesvol aan?

Mealpreppen kan op verschillende manieren. Maar hoe pak je het succesvol aan? Dat hangt helemaal af van wat past bij jouw leven en doelstellingen. Het is echt niet nodig om 5 dagen lang hetzelfde te eten of hier een hele zondag aan te besteden met ingewikkelde schema’s of recepten.

Afhankelijk van hoe vaak je per week wilt koken en hoeveel maaltijden je nodig hebt zijn er verschillende strategieën die je (door elkaar) kan gebruiken. Dit zijn onze drie favorieten:

1. Extra porties koken

Deze strategie is misschien wel het aller makkelijkste: maak een extra portie voor de volgende dag, terwijl je avondeten maakt. Handig én lekker voor bij de lunch of om als pre-workout te eten. Wat ons betreft kan dat gewoon koud, maar als je liever een warme maaltijd eet kan je dit in de magnetron of een oventje opwarmen (ook op veel stations en bij supermarkten vind je vaak een magnetron die je kan gebruiken).

2. Je koelkast-als-buffet

We noemen hem als tweede, maar voor velen staat deze strategie met stip op nummer één: Je koelkast als buffet. Dit betekent dat je jouw koelkast vult met bakjes waarin losse elementen van de volwaardige maaltijd zitten. Handig voor als je doordeweeks weinig tijd hebt.

Als het tijd is om te eten open je gewoon de koelkastdeur, vul je je bord met een combinatie naar wens en warm je het op of neem je het mee naar je werk. Veel FitFoodies bereiden gedeeltelijke maaltijden op deze manier voor, zodat ze ’s avonds bijvoorbeeld alleen nog maar vlees erbij hoeven te bakken. Best een lekker idee na een drukke werkdag.

Wat kan je mealpreppen vanuit deze strategie:

  • rijst/quinoa/pasta koken
  • (zoete) aardappels bakken of roosteren
  • eieren koken
  • pancakes/wraps maken (ook in te vriezen)
  • soep maken (ook in te vriezen)
  • groenten snijden en eventueel roosteren, koken, stomen of wokken
  • grote portie pulled pork goes a long way
  • vlees alvast marineren en eventueel roosteren of bakken

Ook handig: alle ingrediënten voor shakes en smoothies alvast in plastic zakjes doen en dat invriezen. Van roerbakgroenten, aardappel en ei een fritatta maken. Net als soep is dit een ideaal ‘restjes’-gerecht.

Drukke ochtenden? Probeer dan eens overnight oats. Een combinatie van een havermoutpapje, wat fruit, noten en bijvoorbeeld whey-eiwitten dat je de avond van tevoren maakt en één of meer dagen van kunt eten. Probeer anders eens deze overnight oats met blauwe bessen en amandelen. Of de appeltaart variant (whaaah!) die je vind in ons ontbijt eBook.

3. Persoonlijke kant-en-klaarmaaltijden

Wil je nog meer gemak? Dan kan je ervoor kiezen om volledige maaltijden voor te bereiden.

Bepaal eerst welke maaltijden je wilt mealpreppen, hoeveel maaltijden je nodig hebt en voor hoeveel dagen je wilt mealpreppen. Ga in dit geval voor gerechten die een volwaardige maaltijd zijn, dus niet alleen een stuk vlees of groente en schrijf op wat je voor jouw porties nodig hebt. nog meer handvatten hierbij vind je in een eerder blog dat we hierover schreven: Praktische tips bij het opstellen van een weekmenu.

Heb je je plan scherp voor ogen? Dan is het tijd om boodschappen te doen en je maaltijden te koken. Deze maaltijden verdeel je vervolgens over plastic bakjes die je in de koelkast of vriezer bewaard tot je ze nodig hebt.

Mealpreppen: alle strategieën samengebracht

Welke strategie past het beste bij jou? Zelf merkten we dat we, afhankelijk van het moment, alle drie de strategieën wisselend toepassen. Soms maken we hele maaltijden, soms de koelkast als buffet en soms bereiden we enkel die extra portie in de avond.

Deze ervaring en de feedback van onze FitFoodies namen we mee in de nieuwe, gedrukte versie, van FitFood Made Easy. Waar het eBook nog voornamelijk gericht was op 2 kookmomenten in de week waarbij je hele maaltijden maakte, is het gedrukte boek een stuk flexibeler inzetbaar. De recepten zijn opgedeeld naar gevogelte, vlees, vega, vis. Je vindt dressings en bijvoorbeeld recepten voor soepen en wraps in aparte hoofdstukken. En in speciale ‘build your own’- hoofdstukken leren we je de koelkast als buffet optimaal in te zetten.

Ongeacht welke strategie je toepast, een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Benut je tijd slim om meer rust en ruimte te ervaren op drukke momenten. Naast heerlijk eten, dat bijdraagt aan je doel, zal het je ook meer voldoening geven.