HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Paleo Sportvoeding (+ Post-Workout Shake)

Geplaatst op 28/12/2017 door eetpaleo

Wat kun je het beste eten na het sporten? Op de een of andere manier is het voor veel mensen lastig om ‘de perfecte sportvoeding’ te bepalen. Want ja, je laat je lichaam ineens een stukje harder werken dus dan zul je ook anders moeten gaan eten. Toch? Niet helemaal. Je laat je lichaam weliswaar wat harder werken door te sporten, maar dat betekent niet dat je het herstel niet op kunt vangen met gewoon echt eten.

Het is makkelijk om te denken dat je zonder speciale sportproducten nooit zo goed zult kunnen sporten, en dat je deze producten op zijn minst moet vervangen. Waar zijn anders al die reclames voor?? Gelukkig waren mensen ook al goed in sport vóór al die specifieke producten op de markt kwamen. Die producten speciaal voor sporters zijn vaak leuk, lekker en het voelt goed om ze te gebruiken. Daar is helemaal niets mis mee (lees wel even de ingrediënten trouwens) en je hoeft dat ook zeker niet te laten. Alleen, is het per se nodig om ze te gebruiken? Dat niet.

Tenzij je sportprestaties je beroep zijn en je zodanig veel traint dat je niet alles bij gegeten krijgt natuurlijk.

Wat heb je echt nodig na het sporten?

Allereerst is het belangrijk dat je na het sporten voldoende eet. Zowel wanneer je krachttraining doet als bij cardio training (hardlopen bijvoorbeeld), en natuurlijk ook bij CrossFit. Je lichaam heeft simpelweg extra voedingsstoffen en brandstof nodig om te herstellen. Belangrijk daarbij is het om allereerst voldoende proteïnen te eten (de bouwstenen van je spieren) maar ook koolhydraten, gezonde vetten en andere voedingsstoffen spelen een rol. Sporten is vaak een activiteit die enige mate van ontsteking veroorzaakt in het lichaam.

  • Aminozuren (vanuit proteïnen) helpen je immuunsysteem bij het effectief herstellen van deze ontsteking en zijn tegelijkertijd betrokken bij het opbouwen van de spiermassa.
  • Omega-3 vetzuren helpen om deze ontstekingen weer ‘uit’ te zetten waardoor je dus ook sneller herstelt van je inspanning.
  • Afhankelijk van de inspanning die je hebt geleverd kun je ook wel wat extra elektrolyten gebruiken (natrium, kalium en chloor).
  • De koolhydraatvoorraad in je spieren maak je over het algemeen ook op tijdens het sporten en na afloop kun je deze weer aanvullen door middel van voeding.
  • Maar ook magnesium speelt een belangrijke rol bij het herstel na het sporten en natuurlijk nog heel veel meer vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Zoals je ziet is het dus een beetje simpel om te zeggen dat je na het sporten een combinatie van koolhydraten en eiwitten moet eten (wat je meestal leest).

Lees verder en bekijk het recept op EetPaleo.nl!