HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Duurzaam denken – gebruik je mindset

Geplaatst op 13/12/2018 door eetpaleo

Duurzaam leven is belangrijk, dat weten we inmiddels wel. Maar waarom is dat soms toch zo moeilijk, waarom lijkt het zo duur te zijn om duurzaam te leven? En word je nu echt gelukkig van al die duurzame spulletjes in huis? Het is in principe heel makkelijk om je leven te verduurzamen. Alleen.. vergeet je niet ook een duurzame mindset aan te nemen? Anders is de kans groot dat je op veel frustratie stuit.

Zodra ik over duurzaamheid begin op social media hoor ik een paar veel voorkomende reacties: mensen denken dat duurzaam leven heel erg duur is, en vooral ook lastig. Nu ben ik het daar (uiteraard) niet helemaal mee eens. Al is het ook iets wat herkenbaar is. Hoe fijn is het om eens lekker te gaan shoppen? Of om lekkere snacks of een wat meer luxe maaltijd op tafel te zetten? Leuk, toch? En ja, dat kost dan wel wat.

Is duurzaam echt duur?

Het probleem zit ‘m echter niet in de prijzen van duurzame producten. Iets duurzaam produceren kost nu eenmaal meer. Het produceren van de grondstoffen is duurder, het verwerken is duurder en dit gaat ook nog eens allemaal minder snel. Vervolgens krijgt iedereen die voor dat ene product heeft gewerkt ook nog een eerlijk salaris.

Is het product eenmaal af, dan is daar vaak zo veel meer tijd en moeite in gestopt dan bij een niet duurzaam product, dat de prijs dit veelal perfect representeert. Alleen dat zie je er niet 1-2-3 aan af. Een trui is een trui, toch? En die bio broccoli lijkt ook gewoon op de niet bio variant. Je hebt echter wel degelijk kwaliteit in handen, maar dat dit zo is ervaar je pas bij langdurig gebruik of door iets te proeven en met liefde te bereiden (zoals het ook met veel liefde is gemaakt / geteeld / gehouden).

Is duurzaam dus echt zo duur? Ik vind van niet.

Lees verder op EetPaleo.nl!