HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: Is nudgen de manier om gezonder te eten?

Geplaatst op 11/12/2019 door fitnl


Wat is nudgen?

Nudgen is het beïnvloeden van keuzegedrag door een zetje in de goede richting te geven. Dit zonder iets te verbieden of mensen financieel te prikkelen. Een nudge is een methode om het keuzegedrag van iemand, vaak onbewust, te beïnvloeden.

Fruit op ooghoogte neerleggen telt als een nudge. De frisdranktaks waarbij frisdrank duurder wordt gemaakt of het verbannen van junkfood uit een kantine niet. Er zijn verschillende nudges ontwikkeld met het doel ons gezonder te laten eten. Een recente meta-analyse heeft onderzocht welke vorm van nudgen hierin het effectiefst is [1].

Het onderzoek

In deze meta-analyse zijn 96 onderzoeken meegenomen met meer dan 133,6 miljoen waarnemingen omtrent effecten van nudgen! Er werd gekeken naar de effectiviteit van de verschillende methodes van nudgen. Hierbij maakten de onderzoekers een onderscheid tussen 3 verschillende categorieën.

Lees verder op www.fit.nl