HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: Smaakperceptie anders bij mensen met obesitas

Geplaatst op 24/12/2019 door fitnl


De theorie

Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht en obesitas. De belangrijkste oorzaak is de hoeveelheid en soort voeding die we consumeren. De bevrediging die voeding ons geeft heeft invloed op hoeveel we eten. We hebben sterker de neiging om meer te eten naarmate we hier meer bevrediging uit halen. De mate van bevrediging hangt nauw samen met de zogenaamde smaakperceptie: hoe zoet, zuur of bitter vind je het, en vooral: hoe lekker vind je het?

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, neemt de smaakperceptie af als je meer van een bepaald voedingsmiddel neemt. Meer eten wordt hierdoor minder bevredigend. Je herkent dit wel: de eerste happen zijn altijd verreweg het bevredigends. Nu geeft nieuw onderzoek aan dat bij mensen met obesitas de smaakbeloning tijdens het eten minder snel afneemt [1]. Dit kan overeten en extra kilo’s tot gevolg hebben.

Lees verder op www.fit.nl