HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: Trainen op RPE waarschijnlijk effectiever dan op 1RM

Geplaatst op 31/12/2019 door fitnl


Aanleiding onderzoek

Bij veel trainingsschema's staat aangegeven op welk percentage van je 1RM, oftewel one rep maximum (dit is een term voor wat je maximaal 1 keer kunt drukken/duwen/trekken) je moet trainen. Maar deze benadering werkt lang niet voor iedereen.

Ten eerste is het lastig om in te schatten welk gewicht je moet gebruiken. Want met welk gewicht moet je bijvoorbeeld op 70% van je 1RM trainen? Dit is niet altijd duidelijk, wat maakt dat je al snel te zwaar of te licht traint. Ten tweede houdt het geen rekening met of je bijvoorbeeld slecht hebt geslapen of last hebt van stress. Want dan kan 70% al snel aanvoelen als 85% van je maximaal kracht.

Een andere methode is trainen aan de hand van je RPE. Oftewel Rate of Perceived Exertion. Bij deze methode geef je een cijfer (van 1 tot 10) die je vermoeidheid uitdrukt aan de set die je hebt gedaan. Een score 8 betekent dat je nog 2 herhalingen over had in de tank en score 2 betekent dat je nog 8 herhalingen had kunnen uitvoeren totdat je niet meer kunt. Je kunt RPE ook formuleren als RIR (reps in reserve). Bij reps in reserve geef je een waarde aan hoe veel herhalingen je nog over had in de tank. 8 RPE betekent in dit geval 2 RIR.

Lees verder op www.fit.nl