HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

Geplaatst op 23/12/2020 door fitnl

De gym gesloten? En ben je bang om je spiermassa kwijt te raken? Het valt gelukkig mee hoeveel spieren je verliest in een periode waarin je minder traint. Lees hier hoe snel je spiermassa en spierkracht kwijtraakt.

Wat gebeurt er met je spiervezels als je stop met krachttraining?

De afname van spierkracht en spiermassa heeft voornamelijk te maken met een verkleining van je spiermassa en een verandering van de samenstelling ervan. Spiervezels verslappen of versterken afhankelijk van de hoeveelheid prikkels die ze krijgen door een externe weerstand. Na meer dan twee weken neemt de dikte (het spiercelvolume) langzaam af als je stopt met krachttraining. Daarnaast neemt in verhouding de hoeveelheid type 2 spierweefsel af in vergelijking met type 1 spierweefsel [11,12,13,15].  Verder is het mogelijk dat je zenuwstelsel en pezen na een lange tijd zonder training minder belastbaar zijn, omdat ze die zware belasting niet meer gewend zijn.

Ten slotte zul je merken dat je beweegpatroon minder goed wordt als je een tijd niet traint. Dit geldt met name voor complexere oefeningen zoals de squat (en variaties), bench press, clean & jerk en snatch. Bij deze oefeningen zul je met name zowel als beginner als gevorderde merken dat na een paar weken je beweegpatroon wat roestiger en minder efficiënt wordt. Hoe meer ervaring je hebt met krachttraining, hoe sneller je weer die beweegpatronen terugkrijgt.

Lees verder op www.fit.nl