HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Zorgen eiwitten voor het slapen voor extra spiergroei?

Geplaatst op 17/12/2020 door fitnl

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn eiwitten belangrijk voor je spierherstel. Maar maakt het ook uit of je die eiwitten vooral in de ochtend of avond eet? Herstellen je spieren sneller wanneer je vlak voor het slapen een bak kwark wegwerkt? Benieuwd? Luister hieronder de podcast of lees het artikel met alle wetenschappelijke bronnen.

Allereerst even terug naar de basis van trainings- en voedingsleer… Na een zware trainingsprikkel gaat het lichaam hard aan de slag om je spieren te herstellen. Je lichaam bouwt nieuwe spiereiwitten op om je voor te bereiden op een nieuwe trainingsprikkel (ook wel spiereiwitsynthese genoemd). Dit spierherstel gebeurt niet alleen voor of na je training, maar de hele dag en nacht, waaronder tijdens je slaap.

In de bodybuildingwereld leeft al decennialang de gedachte dat je je die nachtelijke uren moet voeden met een goede eiwitbron zoals caseïne of een bak kwark. Je lichaam krijgt immers tijdens de nachtrust geen extra eiwitten binnen. En deze nachtelijke eiwitbron zou een voordeel op kunnen leveren voor je spierherstel. Maar werkt dit ook echt zo? Moet je constant je lichaam aan een eiwitinfuus leggen?

Herstellen je spieren sneller door die eiwitten in de avond?

Als je de wetenschappelijke publicaties snel doorbladert lijkt het inderdaad verstandig om ‘s avonds extra eiwitten te nemen. Respondenten die in de avond trainen en vervolgens voor het slapen gaan eiwitten eten, bouwen meer spiermassa op dan de controlegroep die geen extra shake kreeg [1,2]. 

Lees verder op www.fit.nl