HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Bulletproof koffie

Geplaatst op 16/01/2017 door lovefitfood

Ik begon in 2014 met het drinken van Bulletproof Koffie, en heb dat toen (overgehaald door mijn trainer en alle positieve verhalen op internet) best een tijdje gedaan.

In reactie op een aantal vragen en misopvattingen: als ik Bulletproof koffie drink, dan is dit ’s ochtends in plaats van m’n ontbijt (en dan met name als ondersteuning bij Intermitted Fasting), en dus niet de hele dag door. Ik wil niet te veel ingaan op de calorie/vetten-discussie die er heerst rondom deze koffie. Voor een bepaalde groep mensen, met een bepaalde doelstelling, vind ik dit een prima aanvulling op je voedingspatroon. Maar iedereen mag dat natuurlijk voor zichzelf beslissen!

Nu wil ik op die laatste twee aspecten hier niet ingaan; wel wil ik het recept en de achtergrond geven van Bulletproof Koffie.

Laat ik maar beginnen met eerlijk bekennen dat ik er best een beetje schrik voor had... wie doet er nu kokosolie (of roomboter) in z’n koffie?! Nou blijkbaar veel mensen dus! En ik vond het super lekker; het had een heerlijke romige smaak. Het jaar ervoor had ik suiker in de koffie al afgezworen, en nu kan ik dus ook eindelijk zonder melk. Maar wat is nu het idee achter bulletproof coffee? En hoe maak je het?

Bulletproof Dave

Bulletproof Coffee is bedacht door biohacker Dave Asprey, die zegt dat hij op het idee kwam tijdens een trektocht in Tibet. Daar krijg hij in een trekkers hut een kop jak thee met boter te drinken. Op zijn site verteld hij dat hij zich daarna als herboren voelde en dat hij deze positieve effecten thuis verder wilde onderzoeken en toepassen.

Dave promoot een dieet/levensstijl gericht op het minimaliseren van gifstoffen en het maximaliseren van voedingsstoffen die ons gezonder, slanker, fitter, energieker en meer gefocust maken. Hierin spelen gezonde vetten een grote rol. Dave zegt zelfs dat hij de helft van zijn eigen dagelijkse energiebehoefte uit gezonde vetten haalt. Nu weet ik inmiddels dat er geen ‘perfect’, one-side-fits-all dieet is dat voor iedereen, altijd en overal werkt, maar toch is het een interessant gegeven dat hij hier goed op gaat. Het Bulletproof dieet van Dave lijkt trouwens erg veel op paleo, of caveman.

Bulletproof koffie

Het idee achter Bulletproof koffie is:

kwalitatief hoogwaardige koffie
+ goede vetten (zoals kokosolie, gras(room)boter of ghee)
=
onwijs lekker
+ helpt je de hele dag energiek en alert te voelen, zonder de ‘crash’ van traditionele koffie
+ ondersteunt een gezonde lichaam vetstofwisseling en kan helpen bij vergroten van je spiermassa
+ levert belangrijke vetzuren zoals CLA

Wil je het zelf proberen? Scroll dan naar beneden voor het recept. Maar lees eerst iets over de beste koffie en vetten die je hiervoor kan gebruiken:

Upgraded koffie en MCT-olie

Goede koffie heeft vele gezondheidsvoordelen en je kunt het maximale uit je kop Bulletproof koffie halen door te gaan voor biologische, kwalitatief hoogwaardige koffie (vrij van gifstoffen). Sommige mensen krijgen hoofdpijn van (slechte) koffie en ze zeggen dat dit te wijten is aan schimmelstoffen die daarin aangetroffen worden. Nu drink ik zelf gewoon biologische koffie (van hele bonen), maar als je echt helemaal all-in wilt kan je voor Bulletproof Upgraded Coffee gaan.

Naast Upgraded koffie kan je ook de gezonde vetten in je Bulletproof koffie verbeteren door er XCT olie aan toe te voegen. Deze olie is 6x sterker dan kokosolie en zorgt voor snel extra energie.

Variaties op Bulletproof koffie

  • Er zijn trouwens ook (erg smakelijke) variaties op Bulletproof Koffie:
  • Snufje kaneel toevoegen (meteen goed voor je insuline gevoeligheid).
  • Een theelepel (of minder) cacao poeder toevoegen.
  • Kiezen voor cacaoboter in plaats van gewone boter.
  • Brain Octane gebruiken in plaats van XCT-olie
  • Een schep (whey) proteïne toevoegen


Benieuwd naar het recept? Klik dan hier.