HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Workouts

Zijn een warming up en cooling down een must?

Geplaatst op 23/01/2018 door ilovehealth

Wanneer ik aan het sporten ben in de sportschool, valt het me op dat er heel veel mensen zonder warming up aan hun (kracht) training beginnen. Vanuit de kleedkamer lopen ze in een streep door richting het krachthonk of gaan gelijk volle bak op de crosstrainer. Een soort van opbouwing in hun workout is er niet. En dat terwijl er altijd wordt gezegd dat je je spieren eerst even moet  opwarmen. Een warming up is heel belangrijk, toch? Hetzelfde geldt voor een cooling down. Ik zie mensen zelden na hun training stretchen, uitlopen of uitfietsen in de sportschool. Terwijl ook dat van belang is voor je spieren toch? Wanneer ik dit op zoek op internet, stuit ik al gauw op hele tegenstrijdige antwoorden. De ene bron stelt dat een warming up van groot belang is voor je spieren, de ander stelt dat je minder kracht zou hebben tijdens je workout wanneer je een warming up doet. Ik besloot om een aantal betrouwbare bronnen aan te houden, en daarnaast een klein onderzoekje te doen naar ervaringen van mensen die zelf sporten. Ook heb ik deze uitkomsten even laten checken door een ervaren sportinstructeur, en die is het er mee eens. Benieuwd naar het antwoord? Je leest het in deze blog.  

Is een warming up een must?

Stel je eens voor dat je midden in de nacht uit bed gehaald wordt om een rondje hard te lopen of om even 50 kilo te squaten. Zou dat soepeltjes verlopen? Bij mij in ieder geval niet, aangezien ik in de ochtend altijd een stuk stijver ben en minder kracht heb dan overdag en in de avond. En dat is ook niet zo gek, want de overgang van rust naar activiteit is in de ochtend veel groter. Maar hetzelfde geldt ook als je overdag of ‘s avonds van het ene op het andere moment intensief zou gaan trainen. Je spieren zijn wellicht al wel wat soepeler, omdat je gedurende dag hebt bewogen, maar dat is wat anders dan echt intensief trainen. Om je lichaam en geest voor te bereiden op de inspanning die je gaat leveren, is het dus slim om een warming up te doen. Je bouwt als het ware je workout op, op deze manier (Sportzorg.nl). Niet alleen onderbouwen meerdere betrouwbare bronnen dit antwoord, ook de mensen die ik heb gesproken, geven allen aan zich veel fijner te voelen zowel tijdens als na een training wanneer zij een warming up doen. Van volleyballers en wielrenners tot fanatieke gym’ers en hardlopers. Een aantal van hen zeiden zelfs dat wanneer zij de warming up overslaan, veel slechter presteren of zelfs direct na een training al lichamelijke klachten ervaren.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl/heal...