HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Kun je artrose voorkomen?

Geplaatst op 31/01/2019 door fitnl

Wat is artrose?

Kort gezegd is artrose afbraak van het gewrichtskraakbeen. Uiteraard ligt het iets ingewikkelder dan dit. Om het proces van artrose te kunnen begrijpen zal er gekeken moeten worden naar de opbouw van kraakbeen.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten. Zowel van de armen en benen als de wervelkolom. Dit artikel richt zich vooral op heup- en knieartrose aangezien dit de meest voorkomende plekken van artrose zijn.

Wat is kraakbeen?

De hoofdfunctie van kraakbeen is het zorgen voor demping tijdens het bewegen. Verder zorgt kraakbeen er ook voor dat de gewrichten soepeler bewegen. Dit gebeurt in samenwerking met met het gewrichtsvocht. Er bestaan een aantal verschillende soorten kraakbeen.

De twee meest voorkomende soorten kraakbeen zijn [1]:

  • Hyalien kraakbeen: Dit kraakbeen bestaat uit vezels met veel water er tussen. Het komt voor bij alle gewrichten in het menselijk lichaam, zoals heup, schouder en knie. Ondanks de grote hoeveelheid water in het kraakbeen is het erg vormvast en zal het dus niet zo snel van vorm veranderen door het bewegen. In het hyalien kraakbeen zitten geen bloedvaten en zenuwen, herstel na een beschadiging is daardoor (bijna) niet mogelijk.

Lees verder op www.fit.nl