HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Spots

10x Trans-Mongolië Express

Geplaatst op 09/01/2021 door KokenmetKarin

Met de trein van Moskou naar Peking stond al jaren op mijn verlanglijstje. Een prachtreis, maar ik was vooral benieuwd naar het eten in en om de Trans-Mongolië Express. Niet vergeten: stap uit en ga de boel verkennen! Zie hier mijn culinaire reisverslag in 10 punten en 3 recepten.

1. Samovar
Steunpilaar van elke treinwagon is de samovar. Dat klinkt idyllisch, maar is gewoon een apparaat met 24/7 kokend water en een tapkraantje. In Mongoolse treinen krijg je een thermosfles voor in de coupé, maar anders is het een kwestie van je zelf meegenomen (plastic) mok met theezakje of oploskoffie eronder houden.

2. Provodnitsa
De belangrijkste figuur in de trein is de provodnitsa, de wagonbeheerster – het zijn altijd vrouwen – die de kaartjes controleert, letterlijk de lakens uitdeelt, stofzuigt en de wc spic en span houdt. Tevens verkoopster van instant noedels, snoep en ander noodrantsoen. Legendarische kenaus, maar een handvol lokale zinnetjes doet wonderen.

3. Russisch
Reken er niet op dat er, behalve de medereizigers, onderweg iemand Engels spreekt. De trein rijdt grotendeels door Rusland, dus van de drie talen zou ik me concentreren op het Russisch. Begin met het alfabet, dan herken je tenminste opschriften in het straatbeeld plus de stationsnamen onderweg (zoals Omsk! – OMCK. Een mooie stad maar net iets te ver weg).

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl