HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Grootouders oppassen in coronatijd: ze zijn er klaar mee!

Geplaatst op 07/01/2021 door love2bemama

Het COVID-19 virus houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. Nu de kinderen weer thuis zijn en ouders moeten thuiswerken, zitten ze omhoog met hun kinderen. Naar de opvang kunnen ze namelijk niet. Toen we te maken kregen met de eerste lockdown zagen grootouders hun kleinkinderen nauwelijks maar nu worden grootouders meer dan ooit ingezet om op te passen. Grootouders oppassen in coronatijd: er zijn grootouders die daar nu helemaal klaar mee zijn!

Grootouders oppassen

Je ouders vragen om op te passen? Grootouders willen vaak alles doen voor hun eigen kinderen en hun kleinkinderen maar verliezen zichzelf daarbij vaak uit het oog. Ze kunnen niet hun eigen grenzen aangeven, zegt assertiviteitscoach Bieke Geenen. Zij schreef het boek Opa en oma zonder stress. “De oppasrol van de grootouders gaat soms eindeloos ver.”

Oppassen

Bieke Geenen leert grootouders ‘nee’ zeggen tegen hun kinderen en tijd vrij te maken voor hun eigen hobby’s. Ze ziet dat dit in coronatijd nog ingewikkelder wordt. De scholen en kinderopvang is dicht en ouders komen daarbij in de knoei met thuisonderwijs en eigen werk. De komende weken zal er weer meer een beroep worden gedaan op opa’s en oma’s, verwacht van Geenen. Ze vindt het wel begrijpelijk dat grootouders willen helpen waar nodig is. 

Vaker nee zeggen

Van Geenen geeft aan dat het wel belangrijk is dat ze ervoor waken dat het niet teveel wordt. In België wordt het grootouders nog steeds afgeraden om op de kleinkinderen te passen. Grootouders missen hun kleinkinderen ook en zeggen daarom juist vaker ‘ja’ tegen de oppasvraag. 

Lees verder op www.love2bemama.com