HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Heeft de menstruatiecyclus invloed op de energiebehoefte?

Geplaatst op 27/01/2021 door fitnl

Het komt vaak voor in de dagen vlak voor je menstruatie: veel meer honger dan je gewend bent. Is de energiebehoefte anders tijdens verschillende fases van de menstruatiecyclus? Een vraag die ik recent kreeg tijdens een Q&A. En een vraag waar ik zelf eigenlijk nooit bij stil had gestaan. Ik zocht het voor jullie uit.

Het korte antwoord: De menstruatiecyclus kan je opdelen in 3 fasen. De menstruatiefase, luteale fase en folliculaire fase. Tijdens de luteale fase ligt de energiebehoefte hoger dan tijdens de menstruatie of de folliculaire fase. Vrouwen hebben tijdens de luteale fase vaak ook een hogere energie-inname.

De menstruatiecyclus

Laten we het eerst over de menstruatiecyclus zelf hebben. Gemiddeld is de menstruatiecyclus een cyclus van 28 dagen. Het varieert over het algemeen van 23-35 dagen. In deze periode komt één keer een eicel vrij die geschikt is voor de voortplanting. Tijdens deze cyclus treden er veranderingen op in de eierstokken, het baarmoederslijmvlies en de concentraties van verschillende hormonen (progesteron en oestrogeen). De menstruatiecyclus kun je opdelen in verschillende fases: [1].

Lees verder op www.fit.nl