HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Kruidenzout

Geplaatst op 07/01/2021 door KokenmetKarin

Verschillende lezers attendeerden me op een paginagrote advertentie ‘Lekker koken zonder pakjes en zakjes’. Ha, mijn stokpaardje. Hoe creëer je ‘simpel wereldse smaken’ en maak je ‘in een handomdraai Nederlandse, Italiaanse, Franse, Mexicaanse en Indiase gerechten zonder pakjes of zakjes’? Welnu, met een bus kruidenzout van A. Vogel. Ik ken ‘m nog als Dr. A. Vogel, maar dat dokter moest er kennelijk af? Zoals er op drogisterijzalfjes tegenwoordig blijkbaar ook niet meer mag staan waar het voor bedoeld is, wat leidt tot bizar verpakkingsproza als ‘homeopatisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie’.

Maar we dwalen af, terug naar het zout. Ook kruidenzout is natuurlijk gewoon zout, zelfs al zitten er groene stippels doorheen. Daar wordt een maaltijd niet pardoes Italiaans of Mexicaans van. Bij de advertentie hoort echter een website vol ‘gezonde recepten’. Dan blijkt dat je het kruidenzout dient te combineren met vier verse dan wel gedroogde kruiden, plus uiteraard nog de ingrediënten van het betreffende recept. Zo meng je voor een Franse kruidenmix verse tijm, peterselie, bieslook en dille door het kruidenzout. Voor een Nederlandse mix mosterdzaad, nootmuskaat, kruidnagel en laurier.

Hamvraag
Dat zijn prima suggesties, al kun je je afvragen of de boeuf bourguignon nu zit te wachten op bieslook en dille, en in hoeverre volkorenpannenkoeken met avocado en kruidenfrittata met asperges in de rubriek ‘Nederlands’ horen. Maar de hamvraag: heeft het bij al dat vierkruidengeweld wel zin om kruidenzout toe te voegen? Waarom geen gewoon zout? Al was het maar omdat een pot met 250 gram Herbamare Original 4,10 euro kost, terwijl u al voor 59 cent een twee keer zo grote bus keukenzout scoort. Dat is een verschil in kiloprijs van € 1,18 of € 16,40, bijna veertien keer zo duur. Zoals altijd moet u het lekker helemaal zelf weten, als u maar onthoudt dat te veel zout niet goed is voor een mens, of het nu gewoon zout is of kruidenzout.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl