HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Poolse koolrolletjes

Geplaatst op 13/01/2021 door KokenmetKarin

Soms hoeft een mens helemaal de eigen stad niet uit voor een avontuurlijk vakantiegevoel. Voor aflevering 6 van mijn culinaire Europese serie, over Polen, ging ik op safari in een Poolse supermarkt in doodgewoon Amsterdam-Noord, samen met mijn Poolse gids Krysia Iwanska. Vijfentwintig jaar geleden kwam ze voor een tijdelijke baan naar Nederland, maar vanwege de liefde ging ze nooit meer weg.

Zuivel
‘De Poolse keuken is een knollenkeuken,’ vertelt ze terwijl we samen naar de Polski Sklep (‘Poolse winkel’) fietsen. ‘Bieten, wortel, knolselderij en vooral veel kool. Plus vlees en aardappelen.’ Gevraagd naar haar heimweeproducten gaan we eerst langs de zuivel, voor maslanka (karnemelk), en twarog (‘een soort gladde cottage cheese’, legt Krysia uit, ‘voor cheesecake of op brood met wat zout en radijsjes’).

Of je worst lust
Dan snel op zoek naar haar geliefde ingemaakte paddenstoelen. En ja hoor, naast de potten vol augurken en bietjes staat een hele collectie, van cantharellen (kurki) tot boleten (podgrzybki). ‘Heel lekker bij de borrel’, aldus Krysia. Net als de kabanosy, lange dunne worstjes die haar vader bij elk bezoek in de koffer stopte. Het worstassortiment is hier indrukwekkend, net als de vrieskist vol met de bekendste Poolse lekkernij: pierogi, oftewel dumplings. Gevuld met vlees of klassiek met zuurkool en paddenstoelen. Ze kunnen ook rond zijn (pyzy), in de vorm van kleine oortjes (uszka) of ongevuld (kluski). Er bestaan zelfs zoete pierogi, gevuld met frambozen of kersen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl