HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Sirniki: pannenkoekjes uit Rusland

Geplaatst op 10/01/2021 door KokenmetKarin

Wat kookt een mens na terugkeer van de Trans-Mongolië Express? We beginnen in Moskou, met sirniki, kleine dikke Russische ontbijtpannenkoekjes op basis van cottage cheese, die je eet met jam of fruit en zure room. Denk: cheese cake, maar dan mini en warm, als ontbijt. Prima thuis na te maken, zelfs op 3 manieren.

Dé culinaire rode draad tijdens mijn Trans-Mongolië-treinreis (zie mijn reisverhaal van gisteren) bleken de dumplings, of zo je wilt ravioli: met vlees gevulde deegkussentjes. In Rusland heten ze pelmeni, in Mongolië buuz, in China jiaozi. Natuurlijk waren er ook verschillen, zowel in de gebruikte vulling als de vouwwijze. Gekookt in water of gestoomd. En vooral de garnering: zure room in Rusland, niks of tomatenketchup (sic!) in Mongolië en sojasaus in China. Maar dat ontdekte ik allemaal pas later.

Pelmeni
De pelmeni-kennismaking begon in Moskou. Een naar verluidt Siberische specialiteit, al stond er soms ook een specifiek ‘Siberisch’ genoemde variant op de menukaart, dan betrof de vulling een mix van varken en kalf. Vareniki heb je ook nog, niet rond maar in de vorm van een halve maan en gevuld met aardappel en champignons. Ik at pelmeni en vareniki op allerlei plekken. In restaurants met een lieflijk retro datsja-decor als Mari Vanna in Moskou en Pashtet in Jekaterinenburg,Lees verder op www.kokenmetkarin.nl