HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Vega pyttipanna

Geplaatst op 08/01/2021 door KokenmetKarin

Het is Zweedse week, dus daar hoort een typisch Zweeds recept bij. Hét Zweedse kliekjesrecept heet pyttipanna, een pannetje vol kleine stukjes gebakken aardappel, ui en vlees. Maar mijn versie is vegetarisch.

Haring
Eigenlijk wilde ik graag een recept met haring geven zoals ik het in Småland geleerd heb van chefkok Sune Markmann (zie het reisverhaal van gisteren). Maar ja, waar haalt een mens in Nederland rauwe haring vandaan? Die bij ons is immers altijd al bewerkt (‘gekaakt’). Naast haring in een weckpot maakten we ook haring in een enorme bak – uiteraard zelfgemaakte – mayonaise, op smaak gebracht met zoete Zweedse mosterd en een geurige bos versgehakte dille. Ten slotte ging er tot verbijstering een grote plens HP doorheen. U weet wel, die ketchupdikke bruine saus die Engelsen te pas en te onpas als smaakmaker over hun eten gieten.

Kliekjes
Volgens Sune heeft elke Zweed het in huis voor de pyttipanna, hét Zweedse kliekjesrecept. Letterlijk betekent het ‘stukjes in een pan’, en dat is precies wat het is: allerlei restjes, keurig in kleine stukjes gesneden en dan gebakken in een pan, afgetopt met een eitje. Van oorsprong simpelweg een eidooier, die de boel lekker smeuïg maakt, maar uit rauwe-eieren-vrees komt wordt het tegenwoordig vaker een spiegelei.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl