HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

Geplaatst op 04/01/2024 door fitnl

Gebruik jij net zoals zo veel vrouwen de pil (orale anticonceptie) en doe je aan krachttraining? Dan ben je misschien wel benieuwd of die hormonen je gains beïnvloeden. Een recente studie keek naar de effecten van de pil op spierkracht en spiergroei (en biologische indicatoren daarvoor) bij ongetrainde vrouwen die 10 weken een krachttrainingsprogramma volgden [1]. Lees hier wat de resultaten waren, en hoe we deze kunnen interpreteren. 

Het onderzoek in het kort

  • In dit onderzoek uit 2021 volgden 38 ongetrainde vrouwen van gemiddeld 24 jaar oud dezelfde trainingscyclus van 10 weken.
  • Ze waren onderverdeeld in twee groepen. Groep 1 gebruikte de pil, groep 2 niet.
  • De vrouwen trainden drie keer per week onder begeleiding, met een sterke focus op het onderlichaam. Gedurende de 10 weken van het trainingsprogramma nam de intensiteit geleidelijk toe. Oftewel, er werd gezorgd voor progressive overload; noodzakelijk om het lichaam voldoende te prikkelen om spieren op te bouwen.
  • Voor en na het onderzoek werden stukjes spierweefsel van het bovenbeen afgenomen, om te zien of hierin veranderingen optraden.

Onderzoek naar spieropbouw: ingewikkelder dan je denkt

De onderzoekers namen dus vóór en na het trainingsprogramma van 10 weken een monster van de bovenbeenspier. Zo konden ze zien of deze in omvang toenam. Ze keken naar veranderingen op celniveau, omdat zich hier indicatoren voor spiergroei bevinden. In deze studie keken de onderzoekers naar meerdere van zulke biologische indicatoren voor spiergroei. We zullen je de complexe biologische terminologie zo veel mogelijk besparen… Maar we willen je wel graag een inkijkje geven in hoe onderzoeken naar spieropbouw verlopen en wat zulke resultaten ons eigenlijk kunnen vertellen.

Lees verder op www.fit.nl