HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Klopt het dat we steeds minder bewegen en calorieën verbranden?

Geplaatst op 05/01/2024 door fitnl

Klopt het dat we minder bewegen dan 50 jaar geleden? Of is dit een fabel?

Nederlanders bewegen minder?

Deze week publiceerde het RIVM een rapport dat Nederlanders veel minder bewegen. Tussen 2019 (vóór de coronapandemie) en 2022 (na de coronapandemie) is er een daling zichtbaar van het aantal mensen dat aan de Beweegrichtlijnen voldoet (vanaf 4 jaar en ouder: 49% versus 44%) [1].

Deels logisch. Steeds meer gemak is dicht bij. Denk aan de gehate, maar ook geliefde E-bikes.

Maar wat zegt de wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen decennia? Is de toename van overgewicht en obesitas veroorzaakt door een gebrek aan beweging van de afgelopen 30 jaar? Of komt dit toch door voeding?

Wat blijkt uit recent onderzoek?

Als je een studie van tien jaar geleden mag geloven is ons energiegebruik met 100-150 kcal gedaald tussen de periode 1960 en 2003 [2]. Hoe komt dit volgens de onderzoekers? Waarschijnlijk omdat we minder fysiek werk doen. In de jaren zestig had 50% van de mensen een baan met matig intensieve werkzaamheden (bijvoorbeeld veel lopen en dingen optillen). Nu ruim veertig jaar later heeft nog maar 20% van de Amerikanen een baan met matige intensieve werkzaamheden.

Verder is het idee dat mensen meer op de bank tv kijken en hun mobiel gebruiken [3][4]. Het idee is dat als gevolg hiervan het energiegebruik lager is. Staat dit onderzoek op zichzelf? Nee, dit is niet het eerste onderzoek dat dit laat zien [3][4][5].

Lees verder op www.fit.nl