HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Kun je tegelijk spieren ontwikkelen en vet verbranden?

Geplaatst op 02/01/2024 door fitnl

Is het mogelijk om in een calorietekort spiermassa op te bouwen? Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek?

De theorie

Eerst starten we met de basis energiebalans. Als je minder eet dan je nodig hebt, neemt je lichaamsmassa af. Eet je meer calorieën dan je nodig hebt dan neemt je lichaamsmassa toe.

Spieropbouw

Voor de opbouw van spiermassa is het makkelijker als je een positieve energiebalans hebt. Oftewel meer energie erin dan eruit. Voor spieropbouw moet je lichaam meer spiereiwitten opbouwen dan het afbreekt. Hiervoor is energie nodig in de vorm van calorieën en eiwitten. Het proces van spieropbouw wordt ook wel een positieve spiereiwitsynthese genoemd.

Er zijn een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn op of er eiwitten worden afgebroken of opgebouwd. De eiwitsynthese is afhankelijk van:

  • of er voldoende eiwit worden gegeten.
  • de samenstelling van aminozuren (deelelementen van eiwitten) die een sporter binnenkrijgt.
  • de overige hoeveelheid energie in de vorm van koolhydraten en vetten. Een negatieve energiebalans komt de spiereiwitsynthese niet ten goede. Dit resulteert namelijk vaak eerder in spierafbraak.
  • een passende trainingsprikkel (belasting van de spier; overload).

Vet verbranden én spieren opbouwen is een complex proces. Daarbij zijn veel fysieke als mentale factoren die invloed hebben op het resultaat. Het is lastig om deze factoren allemaal in kaart te brengen. Om het te versimpelen kijken we naar de beschikbare literatuur en praktijkvoorbeelden. Is het mogelijk om spieren op te bouwen en tegelijk vet te verbranden?

Lees verder op www.fit.nl