HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Alles over Intermittent Fasting

Geplaatst op 12/02/2018 door eetpaleo

Intermittent fasting, wie zich een klein beetje heeft verdiept in Paleo, heeft hier vast weleens van gehoord. Vasten dus, maar dan net even anders. Ideaal om je spijsvertering een boost te geven, je lichaam te leren vetten te verbranden, hormonen in balans te brengen en om nog beter in contact met je lijf te komen. Klinkt goed, maar hoe werkt dat precies en bovenal: hoe doe je dat? Ik ga het je uitleggen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting kenmerkt zich door periodes van vasten (dus niet eten) af te wisselen met periodes waarin je je gewone maaltijden eet. Dat klinkt misschien als iets wat je iedere dag al doet – je eet tenslotte niet de hele dag aan één stuk door – maar bij intermittent fasting zijn de periodes waarin je vast wat langer dan je nu waarschijnlijk gewend bent. Er zijn verschillende gradaties waar je mee kunt experimenteren, er is niet één specifieke manier waarop je dit aan kunt pakken dus luisteren naar je lichaam is bij intermittent fasting extra belangrijk.

Waarom zou je dit willen doen?

Zoals je in mijn artikel over nuchter bewegen kunt lezen is het belangrijk om je spijsvertering af en toe rust te geven en je lichaam de kans te geven om vetten en andere voorraden te verbranden. Wanneer de benzinetank van de auto nog vol is ga je tenslotte nog niet tanken, en ook niet als deze half leeg is (als je tenminste geen lange afstand gaat rijden en dit het laatste tankstation is, dat is een ander verhaal). Je gaat pas tanken wanneer je voorraden bijna leeg zijn.

Voor je lichaam werkt het ongeveer hetzelfde. Wanneer je regelmatig eet zijn je glucosevoorraden goed aangevuld. Je spieren hebben een voorraadje, je lever heeft een voorraadje en ook in je bloed circuleert glucose. Alles om jou van energie te voorzien wanneer het nodig is. Is die eerste voorraad glucose op? Dit gebeurt over het algemeen binnen een half uur wanneer je je inspant, dan schakelt je lichaam over op het verbanden van vetvoorraden.

Het menselijk lichaam heeft over het algemeen zodanig veel vetten opgeslagen dat je een aantal weken zonder eten kunt, ook wanneer je slank bent.

Vet verbranden

Bij intermittent fasting train je als het ware het systeem wat vetten verbrandt. Je gaat ervoor zorgen dat je energiesysteem flexibeler wordt en je sneller en ongemerkt om kunt schakelen op het verbranden van vetten in plaats van glucose. Daardoor word je tussen maaltijden door niet meer ‘flauw’, je raakt niet in paniek (en je wordt ook geen soort draak meer) wanneer je een maaltijd over slaat en kunt gemakkelijk doorgaan zonder telkens te moeten eten. Ook in je hersenen voel je het effect; je kunt jezelf beter concentreren en helderder nadenken.

Lees verder op EetPaleo.nl!