HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Bindingsangst, verlatingsangst: ben jij ‘liefdesbang’?

Geplaatst op 21/02/2018 door BetterbyGoalie

Liefdesbang
Cuppen gebruikt ‘Liefdesbang’ als verzamelnaam voor bindingsangst en verlatingsangst. Volgens Hannah worstelt vrijwel iedereen met vrijheid en verbinding. Natuurlijk uit dit zich op allerlei manieren: bij bindingsangst ben je bang om  te binden aan iemand en zorg je er (waarschijnlijk) onbewust voor dat een relatie zich niet zover kan ontwikkelen dat er (emotionele) intimiteit ontstaat.

Daartegenover staan de mensen met verlatingsangst: zij delen juist graag en zoeken naar emotioneel contact. Ze willen verbinden met de ander en denken ook vaak dat ze de ander nodig hebben. Ze klampen zich vast aan hun partner, waar iemand met bindingsangst behoefte heeft aan ruimte, vrijheid en zo min mogelijk keuzes maken (e.g. nergens aan vast zitten). 

Hoe verder?
Je herkent en erkent misschien (deels) dat jij liefdesbang bent, maar wat nu? Probeer dichter tot jezelf te komen: probeer allereerst te verbinden met jouw eigen gevoelens, jouw eigen trauma’s en probeer deze te verwerken. Dit is pijnlijk, je dwingt jezelf immers om aan de slag te gaan met dingen die je eigenlijk liever niet onder ogen komt. Maar hoe beter de connectie met jezelf en je eigen emoties, hoe beter jij in staat bent om ook zo een connectie aan te gaan met iemand anders. Dit is een proces, maar kan geleerd worden!

Lees verder op www.BetterByGoalie.com