HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Hoeveel calorieën mag ik per dag eten

Geplaatst op 03/02/2018 door eatrunlove

Afvallen, aankomen, spierdefinitie; het draait allemaal om hoeveel calorieën per dag jij consumeert. Het Voedingscentrum adviseert voor vrouwen een gemiddelde van 2000 calorieën per dag, voor mannen een gemiddelde van 2500 calorieën per dag. Een heel random gemiddelde als je je bedenkt dat iedereen een ander lichaam heeft en een ander bewegingspatroon. Het is dus zeker niet verstandig om klakkeloos dit aantal calorieën over te nemen als je bezig bent met een gezonde levensstijl. Wanneer je intensief en regelmatig sport en een bepaald doel voor ogen hebt, is het slim om te weten hoeveel calorieën jij per dag kunt eten om dit doel te te bereiken of te ondersteunen. Ter voorbeeld; als ik strakker wil worden voor de zomer eet ik een heel ander aantal calorieën dan wanneer ik het allerbeste tijdens een triathlonwedstrijd wil presteren. Maar hoeveel calorieën mag ik per dag? Dat kun je redelijk goed zelf berekenen met een paar rekensommen.

Verbranding in rust

Ook als je niks doet verbrand je calorieën. Ademhalen, je lichaam op temperatuur houden, groeien van haar en nagels en genezen van wondjes; het kost allemaal energie. De basaalstofwisseling is het energieverbruik in rust; dat wil zeggen liggend in een temperatuur van 22 graden met een lege maag. De basaalstofwisseling, of ruststofwisseling, zorgt voor ongeveer 70-85% van de dagelijkse energieverbruik. De rest wordt bepaald door je lichamelijke activiteiten. Wanneer je aan topsport doet kan je totale energiebehoefte oplopen tot wel drie à vier keer je rustmetabolisme. Jouw energieverbruik in rust bereken je door middel van je lichaamsgewicht, lengte en leeftijd.

Lees verder op www.eatrunlove.nl