HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

Social media verslavingen #2 // De positieve kant van Instagram

Geplaatst op 10/02/2018 door ilovehealth

Ik verwijderde een tijdje geleden mijn Instagram account en hoe erg ik het ook vind om het toe te geven: dat deed behoorlijk wat met mij. In deze blog vertel ik daar over. Ik kwam er achter dat social media mega verslavend en manipulerend kunnen werken. Niet oke, als je het mij vraagt. Of ik dan helemaal tegen social media ben, en vind dat iedereen zijn of haar Instagram moet verwijderen? Nee, zeker niet. Social media kunnen ook goede en nuttige dingen opleveren. Maar dat kan alleen als we kritisch naar programma’s als Instagram blijven kijken. Letterlijk en figuurlijk. Wat ik daar precies mee bedoel, en wat die positieve kant van Instagram is, vertel ik je in deze blog.

Kijk verder dan je neus lang is

Maar voor ik over ga op het positieve, nog even je aandacht. Wil je namelijk de positieve kant van social media inzien, dan is bewustwording heel belangrijk. Het merendeel van de vrouwen, namelijk 82%, is ervan overtuigd dat social media wel degelijk invloed heeft op de definitie van schoonheid. Dat lijkt ook logisch. De samenleving wordt langs alle kanten bestookt met bewerkte afbeeldingen, met ladingen aan verschillende soorten instagramfilters. Of het nu gaat om wiens leven ongelooflijk veel leuker lijkt door Instagram of bedrijven die ons bombarderen met superfoods of schoonheidstips; er valt niet aan te ontsnappen en voor een groot deel van de samenleving werkt het verslavend.

De impact van foto’s die op Instagram verschijnen, hangt grotendeels af van hoe je daar zelf mee omgaat. Kijk jij niet verder dan je neus lang is, dan is de kans groot dat je vergeet dat er achter die tientallen selfies ook een persoonlijkheid schuilgaat (Frankwatching, 2015). Iemand die ongetwijfeld ook geen perfect leven leidt, onzeker is en bij wie het leven zo nu en dan ook flink tegen zit. Maar dat valt aan de foto’s niet af te lezen. Wat ik dus probeer te zeggen, is dat je bewust moet worden van de beelden die je ziet. Wees bijvoorbeeld bewust van het feit dat er onwijs influencers (vind ik echt een verschrikkelijk woord, maar vooruit) zijn die sponsored posts plaatsen (ja ook I Love Health), dat beelden mega bewerkt worden (nee, niet ILH), en vooral dat die foto’s geen weerspiegeling zijn van de werkelijkheid. Wanneer je je daar bewust van bent, scrol je al met een hele andere blik door al die foto’s heen. En hecht vooral geen waarde aan likes en/of reacties. Want wat vertellen die likes als jouw foto van top tot teen bewerkt is? Tien verschillende filters bevat? Ik heb liever 10 likes op een foto die echt is, dan 100 op een bewerkte foto. Zoiets noemen we eigenlijk gewoon vals spelen.

Dan nu over op het positieve van Instagram

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl