HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Hoe kom ik van gewenst gedrag tot een gewoonte?

Geplaatst op 13/02/2019 door fitnl


Waarom is het zo lastig om gedrag vol te houden?

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt al snel weken tot maanden, en dat gaat de meeste mensen niet snel genoeg. Ook zie je dat veel mensen te veel dingen tegelijk willen veranderen. Uiteindelijk lukt het niet meer om je overal 100% voor in te zetten, en zo val je weer terug in je oude gedrag.

Wat werkt wel?

Neem niet te veel hooi op je vork en verander je leefstijl stapje voor stapje. Wees dus niet te ambitieus. Zo voorkom je te veel weerstand en krijg je meer zelfvertrouwen.

Een voorbeeld: je wilt én stoppen met roken, meer sporten en gezonder eten.

Focus je dan niet op alle drie de doelen tegelijk, maar kies één gewoonte die je wilt aanpassen. Focus je bijvoorbeeld allereerst op het stoppen met roken. Sporten is bijvoorbeeld een stuk comfortabeler als je niet rookt. Ook je smaakvermogen verbetert als je stopt, waardoor gezond eten nog lekkerder wordt ook. Als het je gelukt is rookvrij te worden, kun je de focus leggen op gezonder eten of meer bewegen.

Lees verder op www.fit.nl