HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Nieuw onderzoek: Ook te veel vitamine B12 kan mogelijk schadelijk zijn!

Geplaatst op 15/02/2020 door fitnl

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine B12-spiegel. Dit naar aanleiding van recent onderzoek.

Het onderzoek

Onderzoekers analyseerden de data van 5.571 deelnemers van een andere Groningse studie: PREVEND. De PREVEND-studie is een prospectief cohortonderzoek onder inwoners van de stad Groningen. Bij dit onderzoek werden deelnemers voor een langere tijd gevolgd. 

Uit de resultaten komt naar voren dat mensen met een hogere B12-waarde in het bloed een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Deze resultaten worden niet beïnvloed door andere risicofactoren zoals geslacht, BMI, roken, alcoholconsumptie en verschillende ziektes. Oftewel: bijvoorbeeld ook de niet-rokers met een hogere vitamine B12-waarde hadden een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Dit verhoogde risico kwam dus niet alleen door roken.

Maar of je echt eerder doodgaat door te veel vitamine B12 kun je op basis van deze studie niet concluderen. Hiervoor is meer onderzoek nodig. 

Lees verder op www.fit.nl