HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: sterkere bilspieren en sneller sprinten?

Geplaatst op 25/02/2021 door fitnl

Sneller sprinten en sterkere bilspieren door specifieke krachtoefeningen? Wat werkt beter; de hip thrust, bulgarian split squat of de reguliere squat? Onderzoekers van de universiteit van West Schotland zochten het uit. Lees hier meer over deze interessante studie.

Wat was al eerder bekend?

De afgelopen tien jaar heeft de hip thrust aan populariteit gewonnen onder leiding van met name de onderzoeksgroep van Bret Contreras [1]. Als gevolg van deze zelfde benoemde Glute Guy is naar mijn inschatting de bilomvang de afgelopen jaren zowel bij de vrouwelijk als mannelijke krachtsporter met een paar centimeter gestegen. Of dit een goed teken is laat ik aan de lezer over. Maar terug naar het onderwerp…

Al eerder bleek dat de hip thrust effectiever is dan de squat om de spieren van je billen te activeren [1]. Dit was tegen de verwachting in van veel coaches. Zelfs in de meest diepe positie van de squat wordt de grote bilspier minder geactiveerd dan bij de uitgestrekte beweging van de hip thrust [1]. Kortom, de hip thrust is effectief voor het trainen van de billen. Dit zie je ook terug de afbeelding uit het recent uitgevoerde onderzoek waarbij drie verschillende oefeningen werden vergeleken [2].

Lees verder op www.fit.nl